1. Breskve ogulite i nasecite na kockice. Papriku sitno iseckajte. Sve stavite u široku šerpu i pošećerite. Dobro izmešajte i ostavite neko vreme da breskve puste sok i da se šećer rastopi.
2. Sve zajedno stavite na šporet i kuvajte na srednjoj temperaturi skidajući penicu koja se napravi i uz povremeno mešanje, kako džem ne bi zagoreo. Kuvajte dok se sve ne zgusne. Koliko dugo zavisi od toga koliko su sočne breskve, ali sigurno ne manje od sat vremena. Da biste znali da li je pekmez dovoljno ukuvan napravite probu tako što ćete na tanjirić sipati jednu kašiku pekmeza. Kada povučete vrhom kašike treba da ostane trag, bez soka koji se sliva.
3. Skuvan pekmez sipajte u dobro oprane i zagrejane tegle. Zatvorite celofanom i poklopcem i ostavite ispod ćebeta, pretrpane dok se ne ohlade, što znači najmanje 24 sata. Ovako kuvan i konzerviran pekmez može da stoji u ostavi dok se ne otvori. Kad ga otvorite morate ga držati u frižideru i potrošiti ga što pre, odnosno pre nego što se pokvari, jer u njemu nema konzervansa.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: kuvarancije.com
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus