U stara vremena, marinade su se prvobitno koristile da produže rok trajanja mesu. Danas se marinade pre svega koriste prilikom grilovanja kako bi namirnice bila ukusnija, mekše i sočnije.
Sam postupak mariniranja mediteranskim narodima poznat je više hiljada godina.
Pravilno mariniranje
Meso ili riba moraju da budu dobro prekriveni marinadom.
Sve stavite u kesu za zamrzavanje, zatvorite i rasporedite marinadu po namirnici. Ostavite u frižideru nekoliko sati.
Ako povrće trebada se griluje, prvo kuhinjskim papirom obrišite marinadu.
Kupovne ili domaće marinade?
U bolje opremljenim prodavnicama mogu da se nađu različite marinade, pa čak i marinirano meso. Kupovne marinade mogu da budu tečne ili u vidu praha.
Ali ako sami pravite marinadu, uvek znate da se u njoj ne nalaze veštačke arome, pojačivač ukusa ili veštačke boje.
Evo i nekoliko osnovnih tipova marinada koje lako mozete da napravite kod kuće:
Marinade s uljem
Koristite samo ulje za prženje, nikako hladno ceđena ulja. Da biste postigli mediteransku notu dodajte začine kao sto su ruzmarin, timijan, beli luk ili kajenski biber.
Kisela marinada
Vino ili sirće sa začinima čine meso mekšim. Idealna je za divljač.
Slatka marinada
Sjedinite med, malo ulja, začinske biljke i malo soja sosa i dobili ste idealnu marinadu za živinsko meso.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem