Korisni trikovi za sve koji vole pikantnu i ljutu hranu.
Kapsaicin, sastojak iz ljutih papričica zdrav je za naše telo, ali i daje ljutinu koja u ustima ponekad može biti nepodnošljiva.
Ako vam se dogodi da preterate s ljutinom i usta vam "gore" posegnite za jednom od ovih namirnica i olakšajte sebi patnju:
- Popijte čašu hladnog mleka ili pojedite komad sira - neutralizovaće osećaj ljutine na jeziku.
- Stavite kašičicu ulja u usta, promučkajte i ispljunite.
- Pomaže i med ili maslac od kikirikija, limun i paradajz.
- Pirinač, suv hleb ili krompir neće neutralizovati kapsaicin, ali će zaustaviti da osećaj ljutine postane joj jači.
Inače, nedavna studija pokazala je da ljudi koji jedu ljutu hranu jednom do dva puta dnevno, žive duže za deset posto nego oni koji je izbegavaju. Oni u čijem je tanjiru ljuto dva do sedam puta nedeljno, žive duže za četrnaest posto.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: srbijadanas.com
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus