Mrlje od malina, bobica ili jagoda ne moraju da se uklanjaju hemikalijama. Postoji mnogo jednostavniji način za to.

Ako mrlja nakon pranja nije nestala, nemojte peglati odevni komad. Prvo je neophodno ukloniti mrlje sa odeće, a tek onda ispeglati stvari.

Kako ukloniti mrlje od voća?

Najčešće koristimo snažne hemijske agense, potpuno nepotrebno! Najbolji i najbrži način za uklanjanja mrlja od voća je.... proključala voda. Čim primetite mrlju, prelijte je vrelom vodom (direktno iz posude) i sipajte u dok ne nestane u potpunosti. Važno je da mrlje ne upijaju kipuću vodu, pa ih samo prelijte. Ako je od mrlje ostao samo bledi trag možete je oprati običnom vodom iz slavine.

Međutim, ako je mrlja suva i stara i vrela voda ne pomaže, protrljajte je limunovim sokom i isperite toplom vodom. Razblaženi rastvor soli amonijaka takođe dobro uklanja fleke od nekih vrsta voća. Na pamuku ili sintetičkim materijalima pomaže pregrejano mleko, koje treba utrljati i nakon nekoliko sati oprati u mlakoj vodi uz dodatak sapuna.

Još jedan način da uklonite fleku je da utrljate malu količinu soli pre pranja. Isprati hladnom vodom i potopiti u tečnom deterdžentu. Zatim operite u vrućoj vodi ako to dopušta vrsta tkanine.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: Ženski magazin