Ako želite kvalitetan i zdrav obrok, veoma je važno da izaberete dobro meso. pored toga što ćete dobiti ukusan specijalitet, bićete sigurni da je jelo bezbedno za upotrebu.
1. Pronađite mesaru koja ima svoju klanicu
Bilo da prodaju životinje koje su pasle na otvorenom travnjaku ili ne, mesara koja dolazi u dodir s celom životinjom, a ne kupuje komade, zna otkud dolazi njihovo meso. Mesara koja sama kolje životinje ima više posla od onih koje nabavljaju meso nakon klanja, ali ako je već netko uložio napor da obavi i sav taj posao, onda je veća šansa i da ostatak posla obavljaju kompletnije i bolje.
2. Kupite crveno meso
Ovo je vrlo jednostavno pravilo. Ako je govedina ružičasta (od nezrele životinje) ili svinjetina siva (ili je isto reč o nezreloj životinji ili je iz lošeg uzgoja), onda neće imati dobar ukus.
3. Kupite meso koje je pravilno obešeno
Iako zvuči čudno, ustvari je reč o veoma bitnoj stvari. Naime, ako govedina nije stavljena na sušenje dve nedelje nakon klanja, onda će biti pretvrda. Ako je bila vlažna, a nije dobro obešena, ni ta vlaga nije isparila što znači da meso nije moglo dobro da se osuši. Ispravno obešeno meso gubi od 15 do 20% svoje težine tokom sušenja u obešenom položaju, što doprinosi tome da se koncentriše ukus mesa. To je razlog i zašto je sušeno meso mnogo skuplje, ali zato se isplati.
Pogledajte i Saveti za kupovinu: Kako izabrati savršen paradajz
4. Potražite domaće proizvođače
Od slanine, salame i šunke do pečene govedine i kobasica, ako je sve rađeno na jednom mestu, to ukazuje na to da mesar brine za ono što radi, proizvodi i prodaje, te da dobro iskorišćava svaki deo mesa.
5. Potražite iskusne mesare
Pričljiv mesar koji zna znanje i spreman je da ga podeli sa svojim mušterijama, zlata vredi. On vam može detaljno objasniti za koje specijalitete da koristite koji komad mesa, može vam predložiti šta da isprobate (pogotovo kad vas upozna i stekne uvid u vaše želje i navike), i savetovati vas oko pripreme mesa i upoznati s nekim novim receptima. Poštujte ga i slušajte. On vas može puno toga naučiti, jer meso je ipak ono čime se bave, skoro svakog dana u nedelji.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: magazin.hr
Zapečeni pire krompir sa šampinjonima
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom