Nije tako lako razlikovati sveže meso od onog koje stoji već neko vreme. Ako ste kupili previše tvrdo i staro meso, nemojte se obeshrabriti: postoje pravi načini da ga učinite mekšim i sočnijim. Profesionalni kuvari su podelili savete koji mogu da vam pomognu u spremanju, a izaberite onaj koji vama najviše odgovara.
"Кisela" marinada
Najjednostavniji način omekšavanja mesa je da ga ostavite neko vreme u „kiseloj“ marinadi. U tu svrhu najbolje je koristiti voćne kiseline, među kojima su lideri kivi i limun. Jedan kivi, zgnječen u pire, dovoljan je za 1 kg žilavog goveđeg ili svinjskog mesa. Limunov sok se može uzeti od polovine ili celog limuna na 1 kg mesa. Crveno vino takođe može da vam pomogne da omekšate meso. Sirće nemojte nikako da koristite jer "izbacuje" sav sok iz mesa, što ga može učiniti još tvrđim.
Ispiranje
Ovaj postupak značajno skraćuje vreme kuvanja mesa i čini čak i tvrd i suv komad mekanim i sočnim. Smesa je vrlo jednostavna: to je čaša kuvane ohlađene vode, 1 kašičica soli i 2 kašičice bibera. Ako želite možete da dodate začinsko bilje i ulje. Sve sastojke pomešajte i onda premažite meso sa svih strana i ostavite 4 sata u frižideru da se marinira i omekša. Posle toga možete kuvati.
Omekšavanje pomoću noža
Iskusni kuvari znaju meso koje se pre termičke obrade izlupa čekićem mnogo ukusnije. Ali ako recept zahteva odrezak ili komade, jednostavno ga zasecite sa obe strane u obliku dijamanta (po dužini i širini). Dubina reza treba da bude mala, do 4 mm. Nakon toga, meso se može marinirati - tako da mnogo bolje upija marinadu i omekšava.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus