1. Istopiti puter i pomešati sa uljem, mlekom i medom. Orahe pomešati sa cimetom i 250 g šećera.
2. Staviti u nauljen pleh prvu koru. Premazati je pripremljenom smesom. To uraditi i sa drugom i trećom. Treću posuti i orasima. Nastaviti sa slaganjem ali po 2 kore i na drugu stavljati orahe. Na kraju ostaviti 3 kore.
3. Premazati baklavu sa malo mleka i oštrim nožem pažljivo iseći baklavu na kockice.
4. Peći na 150°C. dok ne dobije zlatno smeđu boju.
5. Za to vreme staviti preostalih 750 g šećera u šerpu i naliti vodom toliko da pokrije šećer oko jedan prst. Dodati vanilu i limun isečen na kolutove pa kratko prokuvati. Sirup ne sme biti redak, ali ni suviše gust.
6. Preliti pečenu baklavu vrućim sirupom i pritisnuti manjim plehom na koji se može staviti šerpica s vodom. Ostavoti preko noći pa staviti u frižider da se hladi.
Još
KategorijeOstalo
Tema portala
NaslovnaNajnovijePraznici i slaveReceptiDesertiPosna jela Kuhinje sveta Trikovi i savetiZanimljivosti
© 2025 MONDO, Inc. Sva prava zadržana.
Kako da reagujete na uvredu? Frojdova tehnika 3 ogledala stavlja svakog ko hoće da vas ponizi tamo gde treba
3 fraze koje sve stavljaju na mesto i pomažu da se smirite: Čim jednu misao obojite u crno, ove reči su spas
Koji je vaš skriveni potencijal? Srce otkriva da li u vama čuči duh avanturiste ili ste pak uplašeni vizionar
Recept za najlepši starinski slovački kolač od 2 sastojka: Neodoljivo hrska i topi se u ustima, a sve sastojke imate već u kuhinji
Najboji prirodni način farbanja jaja u jarko crvenu boju star 50 godina: Potrebna vam je samo 1 namirnica
Najlepša crvena jaja za Vaskrs dobićete uz ova 4 prirodna trika: Zaboravite na hemikalije i veštačke boje
Ruskinje najviše vole ovako da farbaju uskršnja jaja: Hladno bojenje daje najlepše šare duginih boja, rezultat svakog oduševi
Ovo je najgore jelo koje je Gordon Remzi ikad probao, a vole ga i Srbi: Doslovno ga je ispljuvao zbog bizarnog sastojka
Najkremastija torta na svetu bez pečenja i jaja: Pravi se sa svega 20 minuta, a ukusom osvaja i najveće sladokusce
7 recepata za doručak bez mesnih prerađevina: Drže vas sitim satima, a neodoljivo su ukusni i prave se vrlo jednostavno
Najbrži i najukusniji ručak iz jednog tiganja: Sprema se za manje od 20 minuta
Doboš, lavanda, Pavlova: 6 najlepših torti, idealnih za vaskršnju trpezu, bogate, kremaste, svečane
Ručak na vodi: Makarone sa filom koji podseća na bolonjeze - niko neće provaliti razliku
Još iz kategorije
8 saveta koji mogu da vam pomognu da zatrudnite: Babica otkriva kako da konačno ostvarite svoju želju
Ove namirnice ne dajte deci mlađoj od godinu dana: Dečja nutricionistkinja otkrila šta da izbegavate i zašto
"Zašto sam bolja baka ćerkinoj nego deci mog sina?" Iskrena priča o odnosu sa snajkom i kako unuci "nisu isti"
Ako nemate ovu osobinu džaba vam lepota i vitko telo: Muškarci gube glavu za njima samo zbog nje
Out frizure za proleće 2025: Ako ste planirale da se ošišate ovako, zaboravite na tu ideju do 2026.
3 parfema koji mirišu na sveže i čisto: Lagane note već su proglašene za najlepše proleće i letnje mirise
Biker jakne nisu “izašle iz mode” kao takve, ali ove prolećne sezone zamenjuje ih znatno elegantniji trend
Zašto se osećate umorno? Istražujemo kako da stabilizujete nivo glukoze za bolju energiju i vitalnost
Pred nama je vikend koji donosi neočekivane obrte i posebnu energiju: Ova 3 znaka će izvući najbolje iz njega
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.