1. Isečen krompir stavite u veliku šerpu, prelijte slanom vodom i kuvajte dok ne provri. Smanjite temperaturu i neka struji dok krompir ne omekša, oko 20 minuta. Krompir izvadite iz šerpe.


Sastojci:

6 krompira, oljuštenih i isečenih na kockice ili šnite
3 kašike brašna
3 kašike margarina + 70 g margarina
3 dl mleka
250 g šunke isečene na kockice
crni luk
220 g kačkavalja
1/4 šolje prezli
so i biber po ukusu

2. Rernu uključite na 175 C i nauljite pleh za pečenje.

3. Otopite 3 kašike margarina u tiganju na srednjoj temperaturi. Umešajte šunku i luk i dinstajte oko 5 minuta dok luk ne omeka i postane staklast.

4. Krompir dodajte mešavini sa šunkom, a zatim sve prebacite u pleh za pečenje.

5.  Ostatak margarina otopite na srednjij temperaturi, dodajte postepeno brašno i neprestano mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Postepeno dodajte brašno, posolite i pobiberite. NAstavite da kuvate dok ne postane gusto, oko 2 minuta.

6. Smanjite temperaturu, dodajte kačkavalj i mešajte dok se sir ne otopi.

7. Prelijte sos preko krompira i šunke, a zatim pospite prezlama.

8. Pecite jelo u zagrejanoj rerni oko 25 do 30 minuta.