Dolaskom hladnijeg vremena počela je i sezona slava i praznika. To je omiljeno vreme svima jer se porodica i prijatelji okupljaju i druže uz odličnu klopu, a nakon toga i poslastice. Slave se proslavljaju 2-3 dana i svaka domaćica napravi veće količine kolača kako bi bilo dovoljno za sve. Ako ih ne čuvate kako treba kolači i torte mogu da se osuše i onda ukus više nije dobar kao kada se tek naprave. Pomoću nekoliko saveta sačuvajte njihov rok, a u nastavku pročitajte kako treba da održite svežinu određebnim vrstama poslastica.
Hrskavi kolačići
Oni ne podnose vlagu, tačnije vlažna okolina će ih omekšati, a to je razlog zbog kojeg će izgubiti hrskavost. Preporučuje se da ih čuvate u hermetički zatvorenoj posudi, ali nikako ih u posudu ne stavljajte tople, nego tek kad se skroz ohlade.
Kolači od dizanog, prhkog ili lisnatog testa
Ovako napravljene kolače najbolje je zamrznuti. Pre čuvanja u zamrzivaču prethodno ih ostavite pola sata u frižideru, pa tek onda premestite u zamrzivač. Na ovaj način će se očuvati prhkost testa.
Štrudle ili kuglof, keks s punjenjem
Mekane kolače najbolje je čuvati u posudi u koju ste dodali polovinu isečene jabuke ili krišku hleba. Oni deluju poput ovlaživača koji produžavaju rok svežine kolača.
Kremasti kolači
Ne preporučuje se da ih držite u frižideru duže od tri dana, a najbolje je da ih zamrznete i to prekrivene masnim/pek papirom, pa da ih upakujete u kesu ili posudu. Pre serviranja ih ostavite da se odmrznu na sobnoj temperaturi - na ovaj način će biti kao sveži.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKE KOLAČE i osvojite VREDNE NAGRADE
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu
Jednostavan hleb od krompira