Začinske biljke imaju značajnu ulogu u kulinarstvu, pomažu da istaknemo ukus i aromu jela, posebno kada se koriste uz različite vrste mesa. Pravilan izbor začina može dodatno da poboljša i istakne ukus, miris, pa i teksturu mesa.

Evo nekoliko saveta o tome koje začinske biljke se tradicionalno slažu uz određene vrste mesa:

Piletina

  • Ruzmarin: Ova aromatična biljka daje "raskošnu notu" ukusu i mirisu pečene piletine. Može se koristiti u sušenom oblikuili svež. 
  • Beli luk: Dodaje intenzivnu aromu i blagu pikantnost piletini. 
  • Majčina dušica: Ima blagu, pomalo citrusnu notu koja se dobro slaže sa piletinom. Može se koristiti sveža ili sušena.

Junetina

  • Majoran: Ovaj začin ima slatkastu i pikantnu aromu koja doprinosi ukusu pečene junetine. Može se koristiti u svežem ili sušenom obliku.
  • Bosiljak: Ima izraženu aromu i dodaje svežinu jelima od junetine. Najbolje je koristiti sveže listove bosiljka.
  • Origano: Zahvaljujući jakom mirisu i pikantnom ukusu, origano je odličan izbor za jela od junetine. Obično se koristi u sušenom obliku. 

Svinjetina

  • Majčina dušica: Ovaj začin ima jaku aromu i odlično "maskira" jak miris svinjetine, istovremeno joj poboljšavajući ukus. Najbolje je koristiti sušenu majčinu dušicu.
  • Đumbir: Daje pikantnost i osvežavajući ukus svinjetini. 
  • Žalfija: Zahvaljujući pikantnoj i pomalo gorkastoj aromi, žalfija se dobro slaže sa svinjskim mesom. Može se koristiti sveža ili sušena.

Jagnjetina

  • Menta: Ima osvežavajući ukus koji savršeno dopunjuje jagnjetinu. Najbolje je koristiti sveže listove mente, odnosno nane.
  • Kim: Daje blago "orašastu" notu jelima od jagnjetine. 
  • Majčina dušica: Intenzivna aroma, odličan začin za jela od jagnjetine. Može se koristiti sveža ili sušena.

Riba

  • Peršun: Sveži peršun daje svežinu i blagu gorčinu jelima od ribe. Možete da se koristi i sušen.
  • Mirođija: Poznata po svojoj osvežavajućoj aromi koja se dobro slaže s ribom. Najbolje je koristiti u svežem obliku.
  • Limunova trava: Ova biljka ima izraženu citrusnu aromu koja se odlično uklapa s jelima od ribe. 

Izvor: Stvar ukusa