Stiglo je proleće, a sa lepim vremenom počinje sezona roštiljanja. Takođe, slavi se i Prvi maj, a to znači da se porodica i prijatelji okupe u parku ili stanu i da pripremaju roštilj. Meso je nezaobilazno, a možete da grilujete i svinjsko, pileće, juneće... Takođe, bitno je i kako prirpemate meso, pa je marinada obavezna. Najčešće se griluju krmenadle, pljeskavice i nezaobilazni ćevapi. Ali, da li znate da pripremite ćevape kako treba? Ruska kuvarica, Julija Arhipova, je podelila savete koji će vam pomoći da oni ispadnu savršeno.

Kvalitetno meso

Svinjetina, jagnjetina ili govedina su najprikladniji za roštilj. Svinjsko meso treba da bude sveže, mlado i nemasno, dok jagnjetina treba da bude sočna i bez specifičnog mirisa. Za govedinu je bitno da bude mlada i dobro zrela. Vrlo je bitno da izaberete kvalitetno meso, a možete da koristite i mešano. U Srbiji se najčešće koristi jagnjeće meso za ćevape. 

Kada birate meso, obratite pažnju na sledeće stvari:

  • ujednačena boja bez zatamnjenja ili žućenja
  • elastičnost i čvrstina mesa (pritiskom prstom treba brzo da povrati oblik)
  • odsustvo neprijatnih mirisa i znakova kvarenja

Dobra marinada

Tradicionalna marinada uključuje luk, iseckan u blenderu ili narendan, sirće, začine i bilje. Za začine možete izabrati crni biber, papriku, kim, korijander, lovorov list, majčinu dušicu i ruzmarin. Da biste poboljšali ukus, možete dodati med, senf ili soja sos (ovo je samo za one koji vole da eksperimentišu sa ukusom). Vreme mariniranja zavisi od vrste mesa. Svinjetini je po pravilu potrebno najmanje 12 sati, jagnjetini 8-10 sati, a goveđem mesu 24-48 sati.

Pravilno prženje

Roštilj dobro zagrejte, a grilujte ćevape. Dobro bi bilo kad bi mogli da budu izdignuti nekih 10-15 cm. Kako bi meso bilo sočnije, možete da ga prelijte marinadom ili vodom tokom grilovanja. 

Pročitajte i ovo: Ćevapi punjeni lukom i pečurkama

BONUS VIDEO: 

Tortilje punjene mlevenim mesom  Instagram/receptik_v_bloknote

StvarUkusa/S.B.