Kuhinja će 2063. biti „inteligentna“ i multifunkcionalna, pokazala je studija koju je sprovela agencija Trendstop, po narudžbi fabrike bele tehnike Miele.

U ishrani ćemo koristiti proizvode i namirnice lokalnog porekla, pokazalo je istraživanje, odnosno,  konzumiraćemo voće i povrće koje smo sami uzgajali u dekorativnim zidovima u kuhinji i bašti. Posebni kompjuterski programi će kontrolisati brzinu rasta biljaka, pa ako vlasnici odu na odmor, moći će po želji da uspore brzinu rasta voća, povrća ili začina, kontrolisanjem metabolizma.

U kuhinjama će biti ugrađeni akvarijumi u kojima ćemo gajiti ribu za ličnu upotrebu. I kada budemo kupovali hranu, ona će biti upakovana u jestivu ambalažu, koja će se takođe dodavati jelu koje kuvamo.

Holografske večere će biti uobičajene, pa će naši prijatelji sa drugog kraja sveta virtuelno biti prisutni za stolom. Štampači za 3d obroke će biti usavršeni, pa ćemo tako jednim pritiskom na dugme činiju sosa  moći da prosleđujemo virtuelnim prijateljima za stolom. Domaćica će verovatno večeru spremati čitajući holografski kuvar, koji će takođe moći da prikazuje video snimke ili omiljene recepte, kao što su čuveni bakini specijaliteti.

I kuhinja će izgledati drugačije. Zidovi i krovovi će biti dizajnirani tako da upijaju sunčevu energiju kako bi aparati koristili taj obnovljivi izvor energije. Radne površine i pribor za jelo i kuvanje će imati mogućnost da se sami čiste, a podovi će biti opremljeni senzorima koji će svaku bezopasnu stranu materiju koja padne reciklirati i kompostirati.

Istraživači  pretpostavljaju da će vrsta hrane biti raznovrsna, jer ćemo imati pristup sve većem broju različitih namirnica. Imaćemo i skenere koje ćemo nositi na ruci, a koji će nas upozoravati i savetovati svaki put kada je našem organizmu neophodna određena vrsta namirnica.

U nekom trenutku u budućnosti , biće nam dostupni obroci u obliku pilula koji će zadovoljiti naše dnevne potrebe za hranom.