S obzirom na to da često putuje u razne krajeve sveta, mnogo je naučio o različitim podnebljima, narodima i njihovim običajima i dosta toga primenio na svoj život. Tvrdi da sjajne rezultate duguje napornom radu i načinu ishrane.

Osim po sjajnim sportskim rezultatima, Novak je poznat i po tome da veoma vodi računa o zdravlju i načinu ishrane.

"Kad sam bio mlad, nisu me učili da se u drugim kulturama različito gleda na hranu. Nisam znao za suši, za kinesku hranu, za to kako Istočnjaci planiraju obroke - ništa, dakle, od onoga što je danas od presudnog značaja za moj plan ishrane. Za sve ove godine putovanja, učenja, istraživanja i prihvatanja, naučio sam sledeće: kulture se međusobno razlikuju, a čovek može iz svake da uzme najbolje ideje i primeni ih u svom životu", objašnjava Novak.

Pogledajte i Novak Đoković otkrio: Namirnice koje imaju OVO ne volim da jedem!

Radi se zapravo o stanovištu tradicionalne kineske medicine koja polazi od ideje telesnog sata, odnosno shvatanja da ljudsko telo ima dnevni raspored i da svaki unutrašnji organ ima vreme u kojem se iscjeljuje.

Prema narodnoj kineskoj medicini, svi organi se obnavljaju otprilike ovim redosledom u ovo doba dana

PLUĆA: 3-5 sati: Neki ljudi veruju da je upravo to razlog što se mnogi od nas bude kašljući, čak i ako ne pušimo i vodimo računa o zdravlju. Na ovaj način, pluća nam se čiste dok spavamo i izbacuju štetne toksine. Ako se loše hranimo i ne vodimo računa o zdravlju, posao pluća je puno teži.

Pogledajte i Ishrana Novaka Đokovića: Ukusan obrok bez glutena

DEBELO CREVO: 5-7 sati: Veoma je važno da popijemo čašu vode čim se probudimo, jer upravo je ovo vreme kada debelo crevo radi na tome da izbaci suvišne toksine iz organizma, a voda u ovom procesu neizmerno pomaže.

ŽELUDAC: 7-9 sati: Ovo je idealno vreme za doručak jer nam je želudac tada najefikasniji.

Novak Đoković čim se probudi popije čašu vode, a evo šta jede i u koje vreme
Profimedia/Shutterstock novak-dokovic-cim-se-probudi-popije-casu-vode-a-evo-sta-jede-i-u-koje-vreme-2

SLEZENA: 9-11 sati

SRCE: 11-13 sati

TANKO CREVO: 13-15 sati: Ako u organizam unosite nezdravu i lošu hranu, telo će vam u ovo doba dan poslati odgovorajuće signale. U rano popodne verovatno će vas mučiti loša probava, bolovi u stomaku i nadimanje, što je siguran znak da vam je telo preosetljivo na jednu ili više vrsta hrane koju uzimate. Stoga, pažljivo preispitajte svoju ishranu.

BUBREZI I BEŠIKA: 15-19 sati: U slučaju da se u ovo doba dana osećate umorno, osetljivo i tromo, to je još jedan siguran pokazatelj da previše jedete određenu namirnicu koju vaš organizam ne podnosi. Ovo je vreme kada bi trebalo da budete puni energije, a ne da imate želju da odremate.

Pogledajte i Recept za puding Jelene Đoković: Uveče ga napravite, ujutru ga jedite

PANKREAS: 19-21: Paknreas je organ koji luči inzulin i reguliše nivo šećera u krvi. Loš način ishrane će vam u ovo doba dana najverovatnije izazvati glad za slatkišima.

KRVNI SUDOVI I ARTERIJE: 21-23 sata.

JETRA I ŽUČNA KESA: 23-3 sata: Nesanica i loš san mogu biti još jedni pokazatelji preosetljivosti na hranu. Ako vam je u ovom periodu teško da zaspite, to je sigurno zato jer se vaša jetra muči da očisti telo od toksina.

SLUŠAJTE SIGNALE TELA

"Sama ideja da organi rade po nekom strogo određenom rasporedu čini se apsurdna, kao i ideja da testiramo hranu tako što ćemo je prisloniti uz stomak. Međutim, nije važno da li verujete u takav pristup i držite ga li se ili ne. Važno je da budete otvorenog uma. Ja vam samo preporučujem da otvorite um i isprobate ove raznovrsne ideje, i da osluškujete signale koje vam telo šalje.

Pogledajte i Ovako izgleda jelovnik Novaka Đokovića

Pokušajte da se odmaknete i sa distance analizirate šta vam se događa u telu. Budite objektivni. Samo vi možete znati koja vam hrana odgovara; samo vi možete protumačiti šta telo pokušava da vam kaže", navodi u svojoj knjizi Novak Đoković.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>>https://www.instagram.com/stvar_ukusa/Izvor: kurir