Jedi kao kralj je popularan izraz, ali šta jede stvarni kralj Engleske, posebno kada je doručak u pitanju? Bez obzira da li pripadate kraljevskoj porodici ili ne, važno je za sve nas da nam doručak bude nutritivno bogat i obezbedi nam energiju za ceo dan. Kralj Čarls, naslednik kraljice Elizabete II, je promenio svoju ishranu kako bi ostao zdrav. On uživa u biljnim obrocima i kaže da je svestan unosa mesa i ribe.

Šta za doručak jede kralj Čarls?

Poznato je da novi kralj jede kasni doručak, koji se sastoji od Dardžiling čaja sa mlekom i medom, domaćeg hleba i lanenog semena - koje on u šali naziva "ptičjim semenom". Tome dodaje sveže voće i voćni sok za uravnotežen doručak koji je bogat vlaknima.

Nutricionistkinja Signe Svanfeldt rekla je: „Kralj Čarls jede pravu količinu hrane na način koji odgovara njegovom načinu života. Njegov izbor doručka je bogat proteinima, što može pomoći u smanjenju nivoa holesterola kao deo uravnotežene ishrane. On uživa u gomili lanenog semena i domaćeg hleba za doručak koji imaju mnoge nutritivne prednosti.Laneno seme može pomoći varenju i bogato je proteinima."

Nikada nije ljubitelj ručka, kralj Čarls više voli da se snađe do večere i navodno jede meso i ribu dva dana u nedelji, fokusirajući se više na večere na bazi biljaka.

„Ljubav kralja Čarlsa prema biljnoj hrani povećava njegova dijetalna vlakna, smanjuje zasićene masti", objašnjava Svanfeldt i dodaje „Korenasto povrće je bogato vitaminima, vlaknima i mineralima kao što su folna kiselina i kalijum. Pasulj i sočivo su bogati proteinima, vlaknima i mineralima kao što su magnezijum i cink, dok cela zrna sadrže mnogo hranljivih materija i vlakana – od kojih svi imaju manji uticaj na životnu sredinu."

Čarlsov način ishrane je sličan klimatskoj ishrani, koja se fokusira na donošenje dobrih izbora za životnu sredinu.

„To podstiče ljude da biraju hranu koja ima smanjen uticaj na životnu sredinu i uključuje recepte na bazi biljaka i mesa, kao što su ukusna i hranljiva pljeskavica od piletine i pasulja“, ističe Svanfeldt.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE