Ako spadate u one ljude koji često bacaju ostatke namirnica, vreme je da promenite tu naviku. Bez obzira da li ste napravili previše hrane, ili vam je sveža predugo stajala i sada se pokvarila ovi jednostavni saveti će vam pomoći. Poznati kuvar, Džejmi Oliver, podelio je savete da sačuvate ostatke namirnica, ali i da naučite kako se pravilno skladišti hrana. On je objasnio i koje to namirnice ljudi najčešće bacaju, a među njima su: hleb, sir, krompir, celer, limun, banane, zelena salata, jabuke, mleveno meso. Od nekih ostataka možete da napravite i novo jelo. 

Pazite kako pospremate zalihe

Temperatura na policama u frižideru varira, odnosno najhladnije je na donjim policama, dok se prema vrhu zagreva. Zato sirovo meso i ribu uvek držite na poslednjim policama. Mleko i mlečne proizvode stavite u sredinu. Kuvane obroke uvek držite odvojeno od sirovih namirnica. Vrata su najtopliji deo frižidera koji se zagreva svaki put kad ih otvorite. Zato u njima držite samo sokove i začine.

Neke stvari ne idu u frižider

Krompir izvadite iz frižidera i stavite ga na neko suvo i hladno mesto. I hleb je bolje da stoji na sobnoj temperaturi. Jednostavno, namirnice koje ne treba da stoje u frižideru nemojte držati unutra.

Zamrznite da ne propadne

Ako u frižideru imate voće ili povrće koje je počelo da trune, stavite ga u kutijicu s poklopcem i zamrznite. Sledeći dan ga možete iskoristiti za pripremu smutija, na primer.

Zamotajte salatu i biljke

Začinsko bilje koje želite sačuvati možete zamotati u ubrus koji ste blago navlažili i ostaviti u frižideru. S druge strane, fioku s povrćem i voćem obložite suvim ubrusima kako bi upijali vlagu i tako očuvali svežinu voća i povrća. Ali, ne zaboravite da promenite ubrus nakon svake kupovine namirnica, pa i ranije ako ima potrebe.

Ne bacajte hleb

Hleb je jedna od namirnica koja se najčešće i najviše baca. Umesto da bacite hleb koji se osušio, narežite ga na kockice i osušite, pa koristite kao krutone za supu. Ili ga isušite i napravite prezle i stavite u zamrzivač. Možete ih koristiti da zgusnete umake (npr. sos od paradajza za testeninu), ili iskoristiti za pohovanje sira i slično.

Skuvajte duplo

Kuvanje dvostrukih porcija, kako biste mogli da zamrznete obrok za dane kad nećete imati vremena za kuvanje odličan je način da pametno iskoristite sve namirnice i da uštedite vreme. Sve što možete zamrznuti u tankim slojevima, uradite tako, jer ćete lakše pospremiti, a i lakše je odmrznuti.

Čuvajte sveže začine

Neki začini ukusniji su u svežem obliku. Da biste ih sačuvali, naseckajte ih sveže i podelite u posudicu za zamrzavanje leda, pa u svaku od njih dodajte malo ulja. Tako možete zamrznuti začine i imati ih spremne za pripremu obroka za nekoliko minuta.

Čili papričice čuvajte u zamrzivaču

Ako uspete pronaći sveže čili papričice, očistite ih i zamrznite. Po potrebi, izvadite iz zamrzivača i narendajte preko jela, pa ostatak vratite u zamrzivač.

Iskoristite ostatke

Kad je, na primer, u pitanju piletina, postoji bezbroj načina da iskoristite ostatke mesa. Jedan od najjednostavnijih načina je da pomešate komadiće s testeninom i povrćem, kako biste dobili ukusnu salatu. Druga je mogućnost da napravite složenac s povrćem.

Pored ovih sjajnih saveta posetite i Kalemegadan jer će se održati Food Waste management panel koji će vam dodatno pomoći. 

Tokom trajanja Beogradskog burger festivala u organizaciji Monda i Beofesta, a uz podršku Grada Beograda, Beokoma i SAD ambasade, očekuje vas provod za sve generacije. Skupite ekipu i pravac Kališ, uz detaljan program Burger festivala. Jer, ne čekaju vas samo sjajni burgeri već i radionice, paneli, prezentacije, nagradne igre...

STF-7200.jpg
Stefan Stojanović 

Food Waste management panel održaće se danas na Kalemegdanskoj tvrđavi u 16 časova kod muzičkog paviljona. Svi posetioci će moći da podrže humanitarni deo festivala donirajući osnovne, fabrički upakovane životne namirnice i ostave ih u 4 donatorske kutije koje će biti postavljene. Takođe zajedno sa partnerima iz Banke Hrane Beograd, tokom festivala će se pripremiti donacije za ustanove sa kojima banka sarađuje, organizovati i otvoreni panel na kome ćemo ukaziti na značaj ovog pitanja a i ponuditi neka od rešenja za ovo veoma važno društveno pitanje i održvi razvoj.

Da vam baš ništa ne zafali na Beogradskom burger festivalu pobrinuli su se Coca Cola, Birra Moretti, Naked, Frikom, Balkan Bet, MC Cain, Tvojih 5 minuta, Mars i Glovo.

STF-7207.jpg
Stefan Stojanović 

Izvor: Stvar ukusa