Letnji napici su nezamislivi bez nekoliko kockica leda kako bi nam priuštili pravo osvećženje. Ipak, u tim kockicama se kriju i nepoželjne materije.
1. U aparatima za led akumuliraju se bakterije. One se kontaminiraju vodu tokom procesa smrzavanja i nastajanja leda. Ledomat se uglavnom ne tretira kao ostali kuhinjski aparat tj. ne čisti se zbog predrasude da nije prljav. Međutim, to je greška i potrebni su mu redovni tretmani čišćenja.
2. Najveći krivac za kontaminaciju leda je plesan. Iako hladne temperature ne podstiču stvaranje plesni, do problema dolazi ako se ledomat često gasi. ada dolazi do topljenja, nakupljanja vlage i, na kraju, do stvaranja buđi. Ledomate obavezno treba očistiti pre upotrebe, pogotovo ako je dugo bio van upotrebe.
Pročitajte i Zašto je opasno polizati kašiku smese za kolače?
3. Bakterije vole i lopaticu za led. Ako konobar uzima lopaticu za led prljavim rukama i onda je vrati u ledomat, bakterije s njegovih ruku prelaze u aparat i direktno na led. Isto važi i za 'kućno' vađenje leda. Uvek operite ruke pre nego što njima krenete vaditi led iz posudica. Mikrobiolozi upozoravaju da led može postati ozbiljan izvor zaraze i zato s njim treba biti oprezan.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus