Metabolizam predstavlja brzinu kojom vaš organizam sagoreva kalorije. Usporen metabolizam podrazumeva da vaš organizam sagoreva hranu manjom brzinom od prosečnog čoveka, što može da predstavlja problem u slučaju da želite da se izborite sa viškom kilograma. Međutim postoje određeni načini za njegovo ubrzanje, a jedan od njih je i konzumiranje određenih namirnica. Pročitajte koja je to kombinacija obroka koja se preporučuje tokom pet radnih dana.
Ponedeljak
Fazan
Meso fazana sadrži visok nivo proteina, a malu količinu masnoće, tako da pruža veću energiju organizmu nego meso bogato ugljenim hidratima ili mastima.
Recept: Prokuvajte grudi fazana bez kožice. Sačekajte da se ohladi, zatim iseckajte i začinite pomorandžom, orasima i zelenim biljemkao što je spanać. Dresing možete da napravite od meda i soja sosa.
Utorak
Čili
Neke studije su pokazale da čili ubrzava metabolizam za oko 25 procenata.
Recept: Napravite začinjenu govedinu i spanać. Propržite beli luk pa dodajte filete govedine i pržite oko minut i dva. Dodajte dosta spanaća, soja sos, fino sečen crveni čili i susam.
Sreda
Zeleni čaj
Zeleni čaj sadrži visok procenat kofeina, što dovodi do bržih otkucaja srca i bržeg rada organizma, na taj način sagorevajući kalorije.
Četvrtak
Oslić
Oslić uz mnoge druge vrste riba podiže nivo hormona leptina u organizmu, koji je kako naučnici kažu zadužen za upravljanje telom kako bi sagoreo kalorije.
Recept: Izgrilujte oslić. Napravite sos Napravite sos od paradajza, vlašca i belog vina, u šta možete da dodate i druge morske plodove, i sve to kuvajte nekoliko minuta. U slučaju da ste koristili i školjke držite na vatri dok se one ne otvore. Na kraju obrok začinite peršunom.
Petak
Jabuke
Jabuke su bogate vlaknima, tako da vaš organizam koristi ekstra kalorije kako bi ih razgradili.
Recept: Napravite salatu sa boranijom, sitno seckanim komoračem, dimljenom skušom i sitno seckanom jabukom. Za dresing možete da koristite limun i malo maslinovog ulja.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus