Verovatno ste se pitali da li možete da uživate u porciji kokica bez griže savesti. Mi vam kažemo - slobodno! Kokice zaista ne goje.

Iako su bogate energijom, kokice su izvrstan dodatni izvor vlakana, kojih nam danas nedostaje u ishrani.

Prosečan čovek dnevno u organizam unese između 10 i 15 grama vlakana, što otprilike predstavlja polovinu njihovog potrebnog dnevnog unosa, a to je ozbiljan zdravstveni problem. Konzumacijom samo 100 grama kokica dnevno, približno se može nadoknaditi taj nedostatak.

Dobre strane kukuruza kokičara su i nizak udeo šećera, natrijuma, holesterola odnosno zasićenih masnoća. Kukuruz kokičar zagrevanjem povećava svoju ukupnu antioksidativnu aktivnost, te nas na taj način štiti naše zdravlje.

Ali, postoji i tamna strana konzumacije kokica, koja se odnosi na sve industrijski prerađene kokice prelivene različitim dodacima od delimično hidrogenizovanih biljnih ulja, veštačkih aroma, pojačivača ukusa i visokog udela soli, što nikako ne ide u prilog zdravlju i prevenciji suvišnih kilograma odnosno bolesti.

Dakle, kokice ne debljaju, naročito ako ih pripremite sa minimalno ulja i bez soli.

Izvor: Prva