Verovatno ste se pitali da li možete da uživate u porciji kokica bez griže savesti. Mi vam kažemo - slobodno! Kokice zaista ne goje.
Iako su bogate energijom, kokice su izvrstan dodatni izvor vlakana, kojih nam danas nedostaje u ishrani.
Prosečan čovek dnevno u organizam unese između 10 i 15 grama vlakana, što otprilike predstavlja polovinu njihovog potrebnog dnevnog unosa, a to je ozbiljan zdravstveni problem. Konzumacijom samo 100 grama kokica dnevno, približno se može nadoknaditi taj nedostatak.
Dobre strane kukuruza kokičara su i nizak udeo šećera, natrijuma, holesterola odnosno zasićenih masnoća. Kukuruz kokičar zagrevanjem povećava svoju ukupnu antioksidativnu aktivnost, te nas na taj način štiti naše zdravlje.
Ali, postoji i tamna strana konzumacije kokica, koja se odnosi na sve industrijski prerađene kokice prelivene različitim dodacima od delimično hidrogenizovanih biljnih ulja, veštačkih aroma, pojačivača ukusa i visokog udela soli, što nikako ne ide u prilog zdravlju i prevenciji suvišnih kilograma odnosno bolesti.
Dakle, kokice ne debljaju, naročito ako ih pripremite sa minimalno ulja i bez soli.
Izvor: Prva
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom