Jedna od najpoznatijih nutricionistkinja, Slovenka Mojca Cepuš učestvovala je na seminaru u ptujskom Grand Hotelu Primus, gde je iskoristila priliku da nam razbije 5 mitova o ishrani....
Pogledajte i Najveći mitovi o zdravoj ishrani
Da li je bolje jesti tri ili pet obroka dnevno?
Prema Mojci, preporučljivo je jesti tri obroka dnevno, ali ni pet nije pogrešno niti loše. Naime, ova nutricionistkinja smatra da je telo dizajnirano tako da veliki deo svoje energije koristi za probavu hrane pa, u teoriji, što manje varimo hranu, to naš organizam ima više energije za regeneraciju organizma i druge funkcije. Ukratko, ljudsko telo je efikasnije kad ne vari hranu. Međutim, tri obroka će mnoge od nas ostaviti gladnim - čime riskiramo da pokleknemo i prejedemo se zdrave hrane.
"U slučaju da niste dovoljno mentalno jaki, radije jedite 5 puta u danu," savetuje Mojca.
Pogledajte i 5 najčešćih mitova o ishrani
Da li je dobro jesti svežu salatu uz kuvanu hranu?
Većina nas će automatski pomisliti da je ovo idealan način ishrane, ali Mojca smatra da je bolje jesti salatu ili voće kao predjelo, pa tek onda kuvano glavno jelo. Naime, radi se o tome da se povrće i voće brže vari, i onda zbog druge teže probavljive hrane fermentira u organizmu, gubeći pritom deo vrednih nutrijenata.
Smrznuto ili sveže voće i povrće?
Začudo, Mojca smatra da je smrznuto voće i povrće mnogo bolje i zdravije nego sveže bilje koje uvozimo iz dalekih krajeva jer kod nas nije povoljna sezona za njegov rast.
Pogledajte i Smrznto ili sveže voće i povrće – šta je bolje?
“Kod smrznutog voća, vi ga u sezoni berete i odmah zamrzavate, zadržavajući veliki deo nutrijenata koji ostaju netaknuti. Za razliku od toga, voće koje je do vas putovalo iz Južne Amerike, biće siromašno nutrijentima,” poručuje Mojca.
Postiti - da ili ne?
Post iz dijetetskih razloga vrlo je kontraverzan predmet učestalih rasprava. Dok nekima nije jasno kako nešto što posve redukuje hranu može biti zdravo za organizam, jer mu time ne pružamo adekvatne izvore energije niti materijal za mišiće, Mojca smatra da je povremeni kontrolisani post zdrav. Razlog? Isti kao i pre pomenuti: postom organizmu dajemo šansu da se potpuno posveti regeneraciji organizma, umesto da se energija preusmerava na varenje hrane.
Pogledajte i Trodnevni post jača imunitet, pomaže kod raka
Dvopek ili testenina?
Naravno, nisu svi ugljeni hidrati zlo, zapravo oni nam trebaju u svakodnevnom životu, ali Mojca je na seminaru otkrila jednu zanimljivu distinkciju među testeninama: ona skuvana u al dente verziji, manje će nas udebljati jer je iskoristivost skroba iz nje značajno manja. Isto važi za stari hleb: on je uvek bolja opcija nego sveži, mirisni i topli hleb koji je tek stigao iz pekare.
Pogledajte i Dvopek dijeta
“Dvopek je najbolja opcija ako morate da jedete hleb. Ako već nameravate da ga jedete, kupujte kvalitetan hleb ili ga sami napravite. Svašta se danas stavlja u hleb,” izjavila je Mojca.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Fashion.hr
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem