Već godinama unazad se mediteranska ishrana ubraja u najzdravije.

Ali, tim naučnika je došao do novih saznanja. Nacionalna kuhinja Grčke, Španije i južne Italije, uglavnom se bazira na svežem voću i povrću, maslinovom ulju, ribi kao i celovitim zrnima žitarica. Reč je o balansiranoj i zdravoj ishrani koja je dobra za kožu i kosu, ali i za srce, pritom veoma dostupna.

Sva istraživanja ukazuju da mediteranska ishrana smanjuje rizik oboljenja srca, čak za 50 procenata i time pruža bolji efekat i od samog vežbanja.

Istraživanje je obuhvatilo oko 2.500 odraslih ispitanika tokom jedne decenije, u starosti od 18 do 89 godina, čiji se rezultat bazira na primeni mediteranske ishrane. Jedna trećina testiranih je čak pokazala 47 odsto manji rizik od srčanih problema. U prevodu, mediteranska ishrana smanjuje procenat oboljenja za čak 3 odsto!

“Studija otkriva da mediteranska ishrana ima direktne koristi za zdravlje srca, ali i indirektne u regulisanju dijabetesa, hipertenzije i raznih upala. To nam samo govori da je mediteranska ishrana korisna za sve ljude, kao i oba pola, za sve starosne grupe, a povrh svega i za zdrave ljude, kao i za one koji imaju problema sa zdravljem.” objašnjava naučnik Ekavi Georgousopoulou u svojim studijama.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  Izvor: Elle.rs