Otpornost čuvarkuće najbolje opisuje njeno latinsko ime Sempervivum, što u prevodu znači "uvek živa". To je višegodišnja biljka iz porodice tustikovki, poznata i pod nazivima cmilić, možek, netres, pod silu živ, treset, uhovnik, ušna, vazdaživ i žednjak. Karakterišu je debeli mesnati listovi puni vode i cvetovi zvezdastog oblika.
Čuvarkuća raste od Maroka do Irana, kroz planine Pirinejskog poluotoka, Alpa, Karpata, Balkana, Turske i Kavkaza. Na našim područjima češće služi kao ukrasna nego lekovita biljka. Neki od vas je se sećaju i kao biljku s kojom su vam u detinjstvu lečili uhobolju.
Sastav i lekovito delovanje čuvarkuće
Čuvarkuća sadrži tanin, biljnu sluz, masno ulje, smolu, mravlju i jabučnu kiselinu. Moderna su istraživanja potvrdila da poseduje vrlo vredne kiseline, flavonoide i ugljenehidrate. U narodnoj medicini koristi se zbog svojih antiupalnih, adstringentnih i diuretičkih svojstava. Primenjuje se u obliku soka, obloga, masti, tinkture ili čaja
Najbolji prirodni lek za uhobolju
Čuvarkuća je stari narodni lek za uhobolju, oštećenja bubne opne i gubitak sluha. Njen sok rastvara višak skupljene smole (cerumena) u uhu i smanjuje bol. Mnogi su se uverili da deluje bolje nego kapi iz apoteke, a čak je i neki pedijatri preporučuju za decu. Da bi se njome lečili dovoljno je istisnuti 2 do 3 ml soka iz lista, ukapati u uho, malo odležati i nakon nekoliko minuta pustiti da sok iscuri iz uha.
Izvanredan lek za kožne bolesti i rane
Čuvarkuća ima slično delovanje kao aloe vera, koja je poznata u lečenju različitih kožnih tegoba. Ova biljka se smatra jednim od najsigurnijih lekova za širok spektar kožnih bolesti. Zbog antiupalnih i antiseptičkih svojstava služi i kao odlična prva pomoć kod opekotina, uboda i ugriza, jer pruža brzo olakšanje i smirenje.
Čuvarkućom možete tretirati:
crveni vetar (erysipelas)
kurje oči
pegice
rane i čireve
herpes zoster
upale oka i uha
zloćudne kožne bolesti
tvrdu kožu na tabanima
opekotine, ubode i ugrize
Problematično mesto jednostavno premažite sokom čuvarkuće ili stavite oblog od presečenog lista.
Sok čuvarkuće
Sok čuvarkuće sadrži polisaharide i antibakterijske spojeve koji se učinkovito bore protiv bakterija. Pomaže i kod živčanih smetnji, strahova i padavice, kao i protiv crevnih parazita. Može se piti ili grgurati u slučaju bronhitisa, gnojne upale zuba, uha i grla. Preporučuje se kod zloćudnog tumora maternice i usne šupljine. Pijte tri kašičice soka na dan ili pojedite nekoliko listova ove biljke.
Čuvarkuća u medu
Ova smesa uspešno leči miome i ciste na maternici, kao i probleme sa štitnjačom. Deluje detoksikacijski, pa se preporučuje nakon neumerenosti u jelu i piću. Pomešana s vrućom vodom, smesa čuvarkuće i meda snižava temperaturu. Sameljite 750 g listova čuvarkuće i pomešajte ih s kilogramom meda. Uzimajte jednu kašiku ujutru natašte i tokom dana jednu do dve kašike.
Čaj od čuvarkuće
Čaj od čuvarkuće izvrstan je kod obilnih menstruacija, menstrualnih grčeva, dijareje i čireva. Kuvajte 10 g sveže ili 12 g osušene čuvarkuće 15 minuta u 250 ml vode. Procedite i pustite da se ohladi. Ujutro natašte popije šoljicu čaja, a nakon toga svaki sat po jednu kašiku čaja.
Uzgoj čuvarkuće
Čuvarkuću je lako uzgajati iz njenih podmaladaka. To je vrlo otporna biljka koja se može uzgajati u teglama ili na otvorenom. Dostupna je u različitim bojama, a naraste do dvadesetak centimetara. Kamo god da je posadite nećete pogrešiti. Imaćete lep ukras, a uz to i lek nadohvat ruke. Zanimljivo je da čuvarkuća deluje i nakon zamrzavanja. To je logična posledica njene visoke tolerancije na hladnoću i sposobnosti preživljavanja u zimskim uslovima. Bere se od marta do oktobra, a ako je u tegli onda i tokom čitave godine. Trudnice i dojilje treba da izbegavaja čuvarkuću.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: alternativa-za-vas.com
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem