Listovi origana, sveži ili sušeni, celi ili usitnjeni koriste se kao lek još od antičkog doba. Ovaj začin se sada često može naći u brojnim specijalitetima, ali se malo zna o njegovim lekovitim svojstvima.
Sadrži dosta tanina, fenole, vitamina A i K i minerale.
Brojna istraživanja su pokazala da je origano jedan od najjačih prirodnih antioksidanata i antibiotika. Kao odličan izvor omega 3 masnih kiselina, ovaj začin na najbolji način snižava holesterol i trigliceride.
Ulje origana se među najefikasnijim prirodnim sredstvima koja štite od Ešerihije koli, salmonele i listerije, a iza njega slede piment i beli luk.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus