Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mladi luk - lek na vašoj trpezi

Pored toga što je veoma ukusan, mladi luk sadrži mnogo lekovitih sastojaka koji povoljno utiču na zdravlje kostiju, srca, očiju...

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Mladi luk sadrži širok spektar jedinjenja koja poboljšavaju zdravlje – vitamine, minerale i fitohemikalije. Možete ga jesti svežeg ili kao dodatak jelima, a saznajte i zbog čega je on jedna od najzdravijih namirnica.

Zdravlje kostiju

Samo jedna stabljika mladog luka sadrži oko 20 mikrograma vitamina K i 1,6 mg vitamina C. Kada su u pitanju potrebe žena za pomenutim vitaminima, stabljika mladog luka sadrži 22 odsto od preporučene dnevne doze vitamina K i 2,1 odsto preporučene dnevne doze vitamina C. Kod muškaraca, to iznosi 16 procenata od preporučene doze vitamina K i skoro 2 procenta vitamina C. Oba vitamina od ključnog su značaja za rast, razvoj i održavanje jačine i zdravlja kostiju. Ako vaša ishrana ne sadrži dovoljne količine ovih vitamina, povećava se verovatnoća od razvoja osteoporoze i većeg procenta lomljivosti kostiju.

Zdravlje očiju

Telu je neophodan vitamin A za proizvodnju rodopsina, proteina u očima koji omogućava receptorima mrežnjače da upijaju svetlost. Osobe čija ishrana ne sadrži dovoljne količine vitamina A mogu da razviju noćno slepilo i druge poremećaje vida, uključujući čireve rožnjače. Stabljika mladog luka sadrži 24 mikrograma vitamina A u obliku provitamina A koji se u organizmu pretvara u retinol, aktivni oblik vitamina. Ova količina vitamina A ispunjava 3,4 odsto dnevnih potreba kod žena i 2,6 odsto kod muškaraca.

Zdravlje srca

Vitamini A i C, koji se mogu naći u namirnicama kao što je mladi luk, imaju jaka antioksidantna svojstva. To znači da pomenuti vitamini mogu da spreče oštećenja ćelijskog tkiva izazvanih delovanjem slobodnih radikala. Ishrana bogata namirnicama sa visokim nivoom antioksidanata, pre svega voća i povrća, povezuje se sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja. Vitamin C, takođe, može da pomogne u snižavanju visokog krvnog pritiska što, zauzvrat, može da smanji rizik od srčanih oboljenja.

Imunitet

Istraživanja pokazuju da je mladi luk bogat izvor fitohemikalija, posebno jedinjenja flavonoida, kao što su kvercetin i antocijani. Ova konkretna fitohemijska jedinjenja zapravo su prirodne hemikalije koje sadrže biljke, i koje mogu da poboljšaju imunitet. Pored toga, istraživanja pokazuju da flavonoidi mogu, takođe, pomoći u sprečavanju raka eliminisanjem ksantin-oksidaze, enzima koji proizvodi slobodne radikale.

Izvor: Moje zdravlje

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti