Jabuka je veoma zdrava voćka koja je odlična za pripremu mnogih poslastica poput pita, kolača, štrudli. Od nje se mogu praviti i marmelade i sokovi, ali ipak najbolje ju jesti sirovu. Jabuka je bogata hranjivim sastojcima i sadrži gotovo sve nutritijente koji su potrebni za normalno funkcionisanje organizma.
Na primer, jedna jabuka sadrži oko 4 grama vlakana, 14 posto dnevne doze vitamina c, 6 posto dnevne doze kalijuma i čak 5 posto dnevne doze vitamina K. Osim toga, konzumiranjem ove voćke u organizam ćete uneti polifenole, ali i vitamine A, E, B1, B2 i B6.
Svakodnevnim konzumiranjem jabuka pridonećete održavanju zdravlja vaših zuba i desni. Iako ne mogu u potpunosti zameniti četkicu, zubnu pastu i konac - jabuke čiste zube tako što snižavaju broj bakterija koje se nalaze u vašim ustima. Pored toga, ojačava zube i sprečava razvoj karijesa.
Jabuka sadrži mnoštvo vlakana čije konzumiranje pomaže u prevenciji Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.
Flavonoidi, koji se nalaze u jabukama, pomažu i u smanjivanju rizika od raka prostate i pluća, dok se u kori jabuke nalazi mnoštvo jedinjenja triterpenoida, koji ubija ćelije raka - što je posebno važno za zdravlje grudi, debelog creva i jetre.
Jabuke smanjuju razvoj dijabetesa, zgrušavanje krvi i stvaranje mokraćne kiseline te osim toga pozitivno utiču i na disanje jer konzumacijom pet ili više jabuka sedmično značajno unapređujete rad pluća.
Zbog vlakana koje sadrži u sebi, ovo voće je sjajno oružje u borbi sa probavnim problemima. U slučaju zatvora upiće vodu iz creva kako bi ona bolje proradila, dok će u slučaju dijareje upiti višak vode iz stolice.
Stručnjaci preporučuju jednu do dve jabuke dnevno, jer bi sve više od toga moglo stvoriti probleme u organizmu (probavne smetnje, fluktuacije šećera u krvi, dodatni stres za creva...).
Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: stvarukusa.rs
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem