Dinja sadrži fosfor, kalcijum, kalijum, magnezijum i vitamine.

Zahvaljujući visokom sadržaju vode (oko 88%), niskom sadržaju šećera (oko 11%) i ugodnom mirisu i ukusu, idealno je letnje osveženje. Kalijum i voda iz dinje podstiču rad bubrega, a ovi slatki plodovi, pomažu regulisanju pritiska, zbog vlakana koje sadrže olakšavaju probavu i ublažavaju nadutost. Snažni antioksidansi koje dinja sadrži, vitamin C i beta-karoten, pomažu očuvanju zdrave kože i nastanku preplanulog tena u letnjim mesecima.

Pogledajte i Lubenice i dinje - ukusno i zdravo povrće

Kalijum, uz natrijum glavni elektrolit tela, ima ulogu regulisanja krvnog pritiska, a u sinergiji sa velikom količinom vode ( preko 90%) koju dinja sadrži, pomaže detoksikaciji organizma putem bubrega.

Ako imate problema sa viškom kilograma, dinja je idealan izbor u vrućim letnjim danima jer nutrijenti u ovom plodu mogu pomoći pri mršavljenju regulišući probavu i potpomažući eliminaciju toksina iz organizma, a vlakna su "zaslužna" za dugotrajniji osećaj sitosti.

Pogledajte i Bola od dinje i lubenice

Dve šoljice seckane dinje dovoljno je pojesti na dan, preporučuju nutricionisti, a u toj količini dinja sadrži samo 120 kalorija pa je jedite bez griže savesti.

Pri kupovini birajte zrelu dinju koju ćete prepoznati po plavkastom ili smeđem kružiću oko ”repića”. Nezrela dinja može da nadraži organe za probavu, pogotovo ako nakon konzumacije popijete vodu (može ubrzati probavu i izazvati dijareju).

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: prva.rs