Kada u jelo koje spremate po određenom receptu treba da dodate prezle, umesto toga stavite valjani ovas. Ako želite da ovas dobije istu teksturu kao prezle, sameljite ga u blenderu. Inače, ovas pomaže u snižavanju holesterola.

Za one koji vole slaninu, ukus ove namirnice teško da nešto može da zameni. Međutim, s obzirom na to da sadrži dosta masti, nije na odmet da nekad umesto slanine, u obrok dodate mlevenu papriku.

Pogledajte i Čime zameniti jaja u receptima

Mnogima je najteže da jedu neslanu hranu, a velike količine soli svakako nisu dobre za zdravlje. Postoji rešenje! Hranu možete da "posolite" tako što ćete dodati malo soka limuna ili limete, što je naročito ukusno kada spremate piletinu, ribu ili kuvate povrće.

Kada spremate sendvič, umesto da namažete puter, zdraviji izbor je pasirani avokado. Osim što je zdravije, kašika pasiranog avokada ima 75 kalorija manje neko kašika putera.

Pogledajte i Kako da pravilno isečete avokado (VIDEO)

Ulje koristimo gotovo svakodnevno kada spremamo hranu. Smanjite količinu ulja koju unosite u organizam tako što ćete, umesto količine koju stavljate kada pripremate slatkiše, staviti pola količine ulja, a pola ceđenog soka od jabuke.

Kada, prema receptu, u hranu treba da dodate belo brašno, pola potrebne količine zamenite integralnim brašnom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: mondo.rs