Ako se odlučite za zdrav doručak, uklanjate žumance i jedete samo belance od jajeta, zar ne? Trebalo bi da izbegavate da radite ovo, piše Hafington post, jer jedno celo i fino pripremljeno jaje smanjuje šanse da obolite od srčanih bolesti. Nutricionista i autor knjige ,,Jedite žumance’’, Liz Volf, kaže da nije dobro uklanjati žumanca.

Pogledajte i Kako da pripremite savršeno tvrdo kuvano jaje (VIDEO)

Žumance, zajedno sa drugim izvorima masti i holesterola, se nalazilo u istraživanju Nikolaja Aničkova početkom 20. veka, kada je hranio zečeve čistim holesterolom i došao do zaključka kako to zapušava arterije, te tako dolazimo do srčanih oboljenja. Ali svakako, ljudi su se ipak pitali koliko je jedno vezano s drugim.

,,Zečevi i ljudi nemaju sličnosti. I zečevima holesterol inače nije u standardnoj dijeti’’ rekla je Liz i dodala da ljudi koji izbegavaju žumance propuštaju mnogo toga. Žumance sadrži vitamin A koji je dobar za kožu, vitamin B koji pospešuje nivo energje, zdravlje mozga, mišića, i neophodno je nekome ko je u drugom stanju, tvrdi Liz.

Mast koja se nalazi u žumancetu je neophodna za proizvodnju hormona, i telo uz njega odlično vezuje potrebne vitamine i minerale.

U svakom slučaju, ukoliko vodite računa o količini kalorija koju unosite u svoj organizam, celo jaje vam neće učiniti ništa loše, već sasvim suprotno.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa