Kuvanje sa svežim namirnicama pored potpuno drugačijeg i boljeg ukusa donosi i zdravstvene koristi. Uz pomoć pažljivog odabira namirnica tokom kuvanja mi negujemo svoje zdravlje i pazimo organizam na najbolji način.

Predstavljamo vam recept za preliv za salatu koji pored fenomenalnog ukusa ima i lekovita svojstva koja nam pomažu da ojačamo imunitet i poboljšamo rad metabolizma.

Možete ga koristiti za salate, kao preliv za ribu, meso, bareno povrće,…

Pogledajte i 8 najboljih namirnica za jačanje imuniteta

Potrebni sastojci:

½ avokada

2 čena belog luka

Komadić svežeg đumbira

3 kašike maslinovog ulja

3 kašike jabukovog sirćeta

¼ šolje vode

2 prstohvata soli

1/8 kašičice kajenske paprike

1 kašičica sirovog meda

Sve sastojke stavite u blender i uključite da radi dok ne dobijete glatki, tečni umak.

Pogledajte i Pročistite krv napitkom od belog luka

Lekovita svojstva namirnica

Beli luk. Naseckan ili izgnječen beli luk otpušta alicin, sumpornu komponentu odgovornu za njegova snažna antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva koja nas štite od infekcija.

Đumbir se tradicionalno koristi u ajurvedskoj medicini, a poznat je po svojstvima koja olakšavaju probavu i otklanjanju mučnine. Uspešno se bori protiv upala, antibakterijsko je detoksikujuće sredstvo.

Pogledajte i 11 impresivnih činjenica o đumbiru

Kajenska paprika je zbog kapsaicina kojeg sadrži odgovorna za svoja svojstva koja pomažu pri mršavljenju. Kapsaicin ne samo da ubrzava metabolizam podižući temperaturu tela već razbija masti.

Jabukovo sirće se često preporučuje za probavu, nadutost, gasove i stimulaciju probavnih sokova i opskrbljenost organizma sa anzimima koji pomažu da se hrana bolje probavi.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: lifepressmagazin.com