I pored toga što ostavlja neprijatan zadah nakon konzumiranja, beli luk je izuzetno zdrav. Evo zbog čega ga treba često jesti.

-Beli luk deluje antivirusno i antigljivično. Već vekovima se koristi zbog svojim antibakterijskih svojstava. Pokazalo se da hemijski sastojak belog luka, alicin, sprečava rast Candida albicans gljivica.

-Beli luk može smanjiti holesterol. Njegova snažna antioksidativna svojstva sprečavaju slobodne radikale da naprave štetu u arterijama i zaustavlja stvaranje ožiljka.

-Konzumiranje beloh luka snižava krvni pritisak. Beli luk ima sposobnost smanjivanja ukočenosti trombocita, što pomaže da krv bude ređa.

- Beli luk može pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi, što je dobro za ljude s dijabetesom tipa 2.

- Pečeni krompir i pečeni beli luk sa salatom - jednostavan je način da se jede beli luk i ima odličan ukus.

- Borite se protiv prehlade i gripa jedući češnjak u supama i salatama što češće. Takođe je ukusan i kao pečeno povrće.

Pogledajte i Namirnice koje neutrališu zadah od belog luka

Izvor: vecernji.hr