Prerađena hrana izaziva najveću zavisnost, utvrdila je studija američkog Univerziteta Mičigen sprovedena na 500 studenata kojima je dato da rangiraju 35 različitih namirnica. Pica, čokolada, sladoled, hamburgeri i pomfrit podstiču nekontrolisano prejedanje.
Pogledajte i Zavisnost od hrane zaista postoji?
Takva vrsta namirnica deluje poput stimulansa, a za sve su krivi šećer i masti koji uzrokuju zavisničko ponašanje. Namirnice koje ne izazivaju zavisnost su voće i povrće koje, za razliku od brze hrane, ne podižu naglo nivo šećera u krvi, potvrdilo je istraživanje.
Namirnice koje najčešće stvaraju zavisnost:
Pica
Mešavina ugljenih hidrata, soli, masti, obrađenog skroba i masnih sastojaka, daju mozgu stimulaciju preopterećenja. Ako volite picu, kontrolišite unos birajući tanke, pečene parčiće sa minimalnim prelivima.
Pogledajte i Napravite testo za picu za 10 minuta
Čokolada
Mnogi od nas ne mogu da se zaustave kada otvore čokoladu, nego je odmah pojedu celu. Ukoliko je čokolada i vaš porok, držite se malih porcija i tamne čokolade.
Pogledajte i Čokolada - slatki izvor sreće
Čips
Još jedna namirnica bogata mastima, koja će vam izazvati zavisnost. Ukoliko ne možete da se uzdržite od konzumiranja ove namirnice, kupujte manje kesice. A običan čips je mnogo bolji od aromatizovanih opcija.
Pogledajte i Napravite čips od šargarepe
Kolači
Mešavina belog brašna, šećera i masti daje mozgu stimulaciju preopterećenja. Napravite sami domaće kolače ako volite da se zasladite zdravijom poslasticom.
Pogledajte i 6 saveta za savršene kolače koji se ne peku
Sladoled
Sa toliko ukusa koje možete izabrati, i sa raznim dodacima poput slatkiša, sirupa, čokolade, nije ni čudo što ne možemo da se zaustavitmo na samo jednoj kugli.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus