Kumkvat je vrsta citrusnog voća, veoma slatkastog ukusa, a ono što ga razlikuje od ostalih citrusnih voćkica je to što se jede zajedno sa korom. 

Postoje četiri vrste kumkvata, a to su nagami, marumi, meiva i Hong Kong divlji kumkvat.

Ovo voće kao i većina citrusa sadrži velike količine vitamina A, C i E kao i fitonutrijenata koji nas štite od lošeg uticaja slobodnih radikala. 

Pogledajte i Citrusi u borbi protiv stresa

Jača imunitet 

Kumkvat je fenomenalan izvor vitamina C, i to sadrži čitavih 43,9 miligrama na 100 grama što je 73 odsto od preporučene dnevne doze. Zbog tolike koncentracije vitamina C, odličan je za jačanje imuniteta, a štiti i od prehlade, gripa kao i drugih uobičajenih infekcija.

Štiti od kancerogenih oboljenja

Kumkvat sadrži velike količine antioksidanata kao što su već navedeni vitamin C, ali i vitamini A i E. Pored vitamina tu su i dobre količine fitonutrijenata flavonoida kao što su karoten, tanin, zeksantin, pektin, … Antioksidanti i fitonutrijenti štite telo od slobodnih radikala koji su zaslužni za nastanak mnogih bolesti.

Pogledajte i Da li ste probali kumkvat?

Poboljšava kardiovaskularno zdravlje

Konzumacijom kumkvata snižavate povišen holesterol i trigliceride u krvi što utiče na dobar protok krvi i smanjenje rizika od moždanog i srčanog udara. Ova voćka je bogata kalijumom koji održava dobar nivo tečnosti u telu, a to je od velikog značaja za dobar krvni pritisak i otkucaje srca. Pored svega toga tu su i zdrave omega 3 i omega 6 masne kiseline poznate da su od velikog značaja za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Štiti od dijabetesa 

Zbog svih antioksidanata koji idu u paru sa zdravim dijetalnim vlaknima i omega 6 i omega 3 masnim kiselinama koji pod kontrolom drže nivo triglicerida, kumkvat je voćka odlična za smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2.

Pogledajte i Neobične namene voća (VIDEO)

Štiti od upala

Fitonutrijenti, antioksidanti i tanini su dokazano snažni borci protiv upalnih stanja u organizmu koje uzrokuju slobodni radikali. Kumkvat se odličnim pokazao u prevenciji artritisa i krutih arterija.

Podiže nivo energije

Neka se ova neobična voćka obavezno nađe u vašim jutarnjim šejkovima jer je odličan izvor riboflavina koji dokazano ubrzava metabolizam i potpomaže probavu ugljenih hidrata, proteina i masti. Veoma je efektan za brz nalet energije.

Čuvanje i kupovina

Zdravi plodovi treba da imaju lepu tamniju narandžastu boju i treba da su čvrsti na dodir. Izbegavajte plodove koji po sebi imaju bilo kakve tačkice.

Ovo voće treba da se čuva u frižideru, zatvoreno u plastičnu kesu.

Upotreba u ishrani i kulinarstvu

Pre jela ovu voćku malo protrljajte među prstima, da otpusti sokove i ulja koja imaju slatkasti citrusni ukus i na ovaj način će biti puno ukusniji. Ukusom najviše podseća na mandarinu, a jedina razlika je u obliku i što je kora dovoljno mekana da se može jesti.

Od ove voćke se baš kao i od ostalih citrusnih voćkica mogu pripremati, džemovi, sokovi, pite,…

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor:  lifepressmagazin.com