Budući da se ranije bere, mladi spanać ima manje listove, ali i blaži ukus pa je pogodan za razne salate. Ako inače spanać kuvate, mlade listove morate probati sirove jer ćete dobiti obilje vitamina i minerala.

Šoljiica mladog spanaća prepuna je zdravlja

U šoljici mladog spanaća poješćete samo sedam kalorija i gram vlakana. Ako ga skuvate, unećete u organizam 20 kalorija, dva grama vlakana i tri grama proteina. 

Mladi spanać posebno je bogat vitaminima A i K te folnom kiselinom. U jednoj šoljici tako se nalazi i više od preporučene dnevne doze vitamina K i pola doze vitamina A. Tom jednom šoljicom takođe ćete osigurati 15 posto dnevne doze folne kiseline.

Što se tiče minerala, mladi spanać umereni je izvor kalijuma, bakra, gvožđa i magnezijuma. 

Probajte i Rolat od spanaća

Salate od spanaća

Budući da mladi spanać nema toliko intenzivan ukus, idealan je da ga jedete sirovog, a najlakše ga je složiti na salatu. Postoji više kombinacija, ali ako još niste pripremali salatu s mladim spanaćem, probajte kombinaciju sa sirom fetom i grejpfrutom na kriške. Nadalje, mladi spanać odlično se slaže s kuvanim jajima, a dodate li malo fete i kuvanu kvinoju, imate celi obrok. Umesto sira fete i kvinoje, možete staviti čeri paradajz i mocarelu. Jaja su inače vrlo poželjna u salatama jer je jedno nedavno istraživanje pokazalo da ako se u salati nalazi i jaje, organizam će čak 500 puta više apsorbirati hranjivih materija iz povrća.

Kad su prelivi  pitanju, za bilo koju od navedenih kombinaciju možete upotrebiti so, limunov sok i maslinovo ulje.

Pogledajte i 10 dobrih razloga da jedete karfiol

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: tportal