reme je da loše navike promenimo jer osim što bacamo više hrane nego bi trebalo, bacamo i vrlo vredne "nutritivne vrednosti".
Semenke dinje
Ovaj deo je prvo što završi u smeću nakon što presečete dinju po pola. Ali neka to ubuduće ne bude tako jer obilluju proteinima, vlaknima, vitaminom E i magnezijumom. Pecite ih u rerni i začinite s malo maslinova ulja.
Ljuska od luka
Kore od luka obiluju kvercetinom, sastojkom koji ima snažno antikarcerogeno delovanje kod različitih malignih bolesti: leukemije, raka usta, dojke, jajnika, želuca, jetre, disajnih puteva i debelog creva. Kore luka ubacite u supu ili gulaš i za puniji ukus, samo ih svakako izvadite pre posluživanja.
Kore od lubenice
Kora od lubenice sadrži aminokiselinu citrulin koja može pomoći u boljem protoku krvi. Kore lubenice ubacite u blender zajedno sa slatkim crvenim delovima, dodajte jagode i malo soka od pomorandže i vaš smuti je gotov.
Lišće brokolija
S obzirom da sadrži vitamine C i A, kao i kalcijum, nemojte bacati lišće brokolija već ih skuvajte zajedno sa cvetovima brokolija za zdrav i ukusan obrok.
Pomorandžina kora
Nisu samo mirisan i neodoljiv dodatak biskvitima, već i vrlo nutritivno bogat deo ploda koji ne bismo trebali zanemariti. Osim vitamina C sadrži i vlakna, a osim u biskvite narendajte koru pomorandže i na jela s piletinom i ribom, savetuje Lesli Bonci, direktorka odeljenja za sportsku ishranu Medicinskog centra pri Univerzitetu Pitsburg.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: vecernji.hr
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem