1. U beloj kožici ispod kore grejpfruta nalaze se mnoge dragocene materije kao što su flavonoidi koji štite organizam od infekcija.
2. Membrane i kriške pune soka u grejpfrutu sadrže topive balasne materije (pektine), koje za sebe vežu višak holesterola.
3. Grejpfrut sadrži gorku supstancu koja se zove naringin. Ona podstiče stvaranje izlučevina i želudačanog soka i otvara apetit.
4. Želite da izgubite kilograme? Uvrstite grejpfrut u svoj jelovnik. Njegovo prehrambeno vlakno pektin izaziva osećaj sitosti. Zahvaljujući sastavu i sadržaju vlakana, ova voćka može u tankom crevu da smanji resorpciju holesterola i triglicerida. Sadrži mnogo kalijuma, a ima i diuretsko dejstvo. Istraživanja su pokazala da postoji fiziološka veza izmedu grejpfruta i insulina. Hemijska svojstva ovog voća smanjuju nivo insulina u krvi i podstiču mršavljenje. Što je manji nivo insulina nakon jela, telo bolje vari hranu koju upotrebljava za energiju, a manje deponuje u obliku masnog tkiva u telu.
5. Sok od grejpfruta, osim kao piće, možete upotrebljavati i kao ukusan dresing za salate.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus