1. U beloj kožici ispod kore grejpfruta nalaze se mnoge dragocene materije kao što su flavonoidi koji štite organizam od infekcija.
2. Membrane i kriške pune soka u grejpfrutu sadrže topive balasne materije (pektine), koje za sebe vežu višak holesterola.
3. Grejpfrut sadrži gorku supstancu koja se zove naringin. Ona podstiče stvaranje izlučevina i želudačanog soka i otvara apetit.
4. Želite da izgubite kilograme? Uvrstite grejpfrut u svoj jelovnik. Njegovo prehrambeno vlakno pektin izaziva osećaj sitosti. Zahvaljujući sastavu i sadržaju vlakana, ova voćka može u tankom crevu da smanji resorpciju holesterola i triglicerida. Sadrži mnogo kalijuma, a ima i diuretsko dejstvo. Istraživanja su pokazala da postoji fiziološka veza izmedu grejpfruta i insulina. Hemijska svojstva ovog voća smanjuju nivo insulina u krvi i podstiču mršavljenje. Što je manji nivo insulina nakon jela, telo bolje vari hranu koju upotrebljava za energiju, a manje deponuje u obliku masnog tkiva u telu.
5. Sok od grejpfruta, osim kao piće, možete upotrebljavati i kao ukusan dresing za salate.
Štanglice od čokolade i kikirikija
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima