Sastojci za posnu čoko baklavu:
- posne kore za baklavu
- 100 g posne čokolade
- 100 g griza
- 200 g oraha (mogu i pistaći ili lešnik)
- 250 g posnog margarina
Za preliv:
- 500 g šećera
- 4 dl vode
- 3 vanilin šećera
- sok od pola limuna
Posna baklava sa čokoladom se priprema na sledeći način:
Prvo skuvati preliv za baklavu sa šećerom, vanilin šećerom, vodom i sokom od limuna.
Nakon 3-4 minuta ključanja skloniti sa vatre i ostaviti preliv za baklavu da se potpuno ohladi.
U činiji sjediniti mlevene orahe, griz, i izrenadnu čokoladu, sve to zajedno izmešati.
Ređati po 3 kore, jedna na drugu, pa ih presaviti na pola, a na krajeve staviti tri kašike fila, zatim umotati počev od strane na kojoj se nalazi fil i ređati u pleh.
Poređati ih i iseći na jednake delove, zatim se preliti otopljenim margarinom i peći 20 minuta na 200 stepeni (gotove su kad požute).
Preliti hladnim prelivom vrelu baklavu (plivaju u tom filu, ali posle upiju).
Izvor: posnajela.rs