Profiterole ili mekano testo, punjeno kremastim filom i preliveno čokoladnim sosom su čist užitak. To je kolač koji se odmah pojede, nije od onih koji se danima vuku po kući.

Testo za profiterole je tzv. pâte à choux, lagano testo koje se sastoji od brašna, jaja, maslaca i vode. Testo je dosta vlažno, a upravo ta vlaga pomaže podizanju testa.

Naime, prilikom pečenja, stvara se para koja “tera” testo da raste.  A zato su profiterole i šuplje iznutra, pa samim tim i pogodne za filovanje.

Ovo testo se koristi i za slana peciva, u principu testo se sprema na isti način samo su punjenja drugačija.

Za profiterole je  potreban poslastičarski špric, ali nije problem i ako ga nemate. Iskoristite čvršću kesu za zamrzivač, secnite jedan kraj, napunite filom i eto improvizovanog šprica.

Sastojci za testo:

• 125 ml mleka

• 200 ml vode

• 150 g brašna

• 1 kašika smeđeg šećera

• ½ kašikice soli

• 100 g maslaca

• 4 srednja jaja (ili 3 veća)

Brašno prosejati i dodati so.

U širu šerpu sipati mleko, hladnu vodu, šećer i staviti na ringlu, na srednju vatru. Kada se šećer otopi, dodati maslac.

Pustiti da masa baci ključ, pomeriti sa ringle, pa u cugu umešati brašno. Snažno mešati da se sastojci sjedine, vratiti na ringlu i kada testo počne da se odvaja od zidova šerpe skloniti sa ringle. Prebaciti u drugu posudu i ostaviti da se hladi (ovaj korak ne preskakati, jer se jaja ne smeju dodati ako je testo još vruće, skuvala bi se).

Kada se testo ohladilo, ubacivati jedno po jedno jaje, posle svakog jajeta dobro izmešati testo kako bi se jaje dobro sjedinilo sa ostatkom mase. Testo prebaciti u poslastičarski špric. Istiskivati u vidu kupa. Svaki vrh kupe mokrim prstom blago pritisnuti, kako ne bi izgoreo prilikom pečenja.

Peći na 200°C, dok ne dobiju zlatno braon boju. Ne otvarati rernu tokom pečenja!

Kada se ohlade puniti filom.

Sastojci za fil:

• 300 ml slatke pavlake

• 1-2 kašike šećera u prahu

• 1 štapić vanile

Raseći štapić vanile na pola, pa nožem ostrugati unutrašnjost. Sipati slatku pavlaku u posudu, dodati šećer i unutrašnjost vanile. Umutiti u čvršći šlag mikserom.

Fil prebaciti u špric (korisiti nastavak za punjenje, ako nemate taj, posližiće i kesa za zamrzivač kojoj ste odsekli jedan kraj, ali pazite da otvor bude mali, tek toliko da stane u rupicu) i puniti profiterole tako što probušite rupicu na donjoj strani.

Čokoladni sos:

• 200 g crne čokolade

• 30 g maslaca

• 125 ml mleka

Čokoladu i maslac otopiti na pari. Skloniti sa vatre i mešajući postepeno dodavati mleko.

Pre služenja, profiterole zaliti toplim sosom.

Par bitnih zaključaka o profiterolama:

-obavezno ne otvarati rernu prilikom pečenja, kako bi se profiterole podigle i ostale takve.

-jako je bitno ispeći ih do kraja, nije problem i ako se malo prepeku, vremenom povuku vlagu iz fila i omekšaju. Dužina pečenja, zavisi od rerne, pa zato dole u receptu ne navodim vreme. Peći dok testo poprimi gotovo braon boju, a svetle linije po testu treba da potamne.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: prstohvatsoli.com