Iako volite sve kolače, ponekad su najdraži baš ovakvi sa kojima nema puno posla, a ukusni.
Sastojci:
polovina svežeg ananasa
10 kašika šećera
50 g maslaca
Za koru:
4 jaja
150 g brašna
150 g šećera
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
100 ml ulja
100 ml jogurta
200 g belog kravljeg sira
Priprema:
Ananas očistite i narežite na tanke kolutove. Za karamelu stavite šećer u manji lončić i na laganoj vatri ga otopite uz mešanje. Kada se potpuno otopi i postane smeđ, dodajte maslac. Uz mešanje ga otopite u karamelu.
Dno okruglog kalupa obložite papirom za pečenje, a stranice namastite i pobrašnite. Na dno istresite karamel, brzo ga poravnajte kašičicom po celoj površini, pa preko njega složite kolute ananasa jedan do drugog. Morate karamelu brzo razmazati zato što se brzo stvrdne.
Za koru izmiksajte cela jaja sa šećerom i vanilin šećerom par minuta. Dodajte ulje, pa odmah zatim dodajte brašno i prašak za pecivo. Na kraju umešajte sir. Tu smesu razmažite preko ananasa. Pecite u rerni koju ste prethodno zagrejali na 175 C 35 minuta.
Pečeni kolač izvadite iz rerne, nožem prođite ukrug oko biskvita kako bi se odvojio od stranica kalupa, prekrijte sve većim tanjirom, pa iskrenite kolač na njega. Maknite papir za pečenje i to je to.
Kolač možete poslužiti odmah uz slatko pavlaku ili kuglu sladoleda ako želite, a možete i bez toga. Prijatno!
Izvor: recipeci.com
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem