Sušeni kolačići od šljiva nekada su u užičkim selima bili obavezna zimnica i poslastica koja se u posebnim, zimskim prilikama delila tek pomalo i tek ponekom.
„To je prvi srpski kolač, tako ga zovu, ja sam naučila od moje mame i od moje bake, one su pravile i moja generacija se seća, dok ovi mlađi ne znaju pa onda iz radoznalosti probaju ili kupe“, kaže Ana Dabović iz Sirogojna.
Recept za tradicionalni, bakin kolač koji zadržava miris i ukus šljive, naizgled je jednostavan, a sastojci – dobre, zrele madžarke, suva drva, malo brašna, sunce i strpljenje.
Kuva se samo šljiva dok ne učezne voda. Onda se to lepo zgusne kad se doda brašno, pa se stavlja na kupusnu lisku, suši se, prevrće se par dana, do dvadesetak, mesec dana, zavisi od vremena. Bitno je da sunca ima dosta“, napominje Dabovićeva.
Svake jeseni Ana napravi najmanje 500 kolačića, a oni odu na sve strane šireći krug njihovih ljubitelja.
„Nosim ih na poklon u Crnu Goru, kad pođem kući u Budvu, a nosim i prijateljima u Bosni. Svi su zadovoljni, prezadovoljni“, ističe Sonja Marković iz Budve.
U svom šarenilu domaće zimnice, prvi srpski kolač postao je zaštitni znak Sirogojna, sela čuvara tradicije, običaja i sećanja.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus