Sočan i ukusan recept za desert sa kupinama.
Sastojci:
kora
300 g mlevenog keksa
125 g maslaca
100 ml mleka
Fil sa kupinama:
300 g kupina
150 ml vode
5 kašika šećera
30 g gustina
Žuti fil:
1 l mleka
6 žumanaca
8 kašika šećera
2 vanilin šećera
6 punih kašika brašna
100 g maslaca
2 kašike kisele pavlake
i još..
100 g keksa
250 ml slatke pavlake (po želji)
Priprema:
1. Umutiti maslac, dodati keks i mleko i sve dobro umesiti. Masu rasporediti u malu okruglu tepsiju (sa obručem) i ostaviti u frižider da se stegne.
2. Kupine izmiksati, dodati šećer i staviti na šporet. Gustin razmutiti u vodi i sipati u vrele kpine, te skuvati kao puding.
3. U 750ml mleka staviti 4 kašike šećera i staviti na šporet da se greje. Malo umutiti žumanca, dodati 4 kašike šećera, vanilin šećer i preostalo hladno mleko. Sipati i brašno i sve dobro izmešati. Kada mleko provri, skloniti ga sa vatre i polako umešati pripremljenu masu sa žumancima, vratiti na ringlu i kuvati kao puding na blagoj temperaturi. Kad je gotovo, skinuti sa šporeta i umešati maslac, a kada se otopi, dodati i pavlaku pa sve dobro izmešati.
4. Preko kore od keksa sipati polovinu žutog fila malo prohlađenog, zatim složiti red izlomljenog keksa, pa fil od kupina i odozgo sipati ostatak žutog fila.
5. Ostaviti kolač da se dobro ohladi, a zatim, ukoliko želite, staviti dobro umućenu slatku pavlaku.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom