Kad vam se jede nešto kremasto, bogato i slatko, čokoladna torta uvek je izvrsna ideja i zalogaj koji retko kad razočara, posebno ako se lako i brzo priprema.
Sastojci:
200 g tamne čokolade (70 %)
250 g maslaca (sobne temperature)
2 kašičice instant-kafe
350 ml vruće vode
200 g šećera u prahu
2 jaja
2 kašičice ekstrakta vanile (ili 2 vanilin šećera)
240 g glatkog brašna
6 g praška za pecivo (pola vrećice)
30 g kakaoa u prahu
prstohvat soli
Za fil:
200 g tamne čokolade (70 %)
200 ml slatke pavlake
1 kašika maslaca (sobne temperature)
Priprema:
U dublju posudu ili lonac stavite instant kafu i zalijte je vrućom vodom. U vruću kafu ubacite maslac narezan na kockice i grubo naseckanu čokoladu. Dobro izmešajte kako bi se maslac i čokolada otopili. Potom dodajte šećer pa i njega izmešajte. Dodajte jaja i ekstrakt vanile, pa sve dobro izmešajte varjačom.
U drugoj posudi izmešajte brašno s praškom za pecivo, kakaom i solju, pa dodajte u posudu s čokoladom. Smesa će biti malo tečnija. Smesu izlijte u kalup za tortu (prečnika 23-24 cm) koji ste namazali maslacem i prekrili papirom za pečenje, pa stavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C i pecite 60 minuta.
Pečenu tortu izvadite iz rerne, ostavite da se hladi u kalupu jedno 30 minuta, potom je izvadite iz kalupa i skroz ohladite.
Napravite fil: u manju posudu stavite slatku pavlaku i zagrejte do tačke vrenja. Što sitnije narežite čokoladu pa je prebacite u veću posudu. Preko čokolade prelijte vruću slatku pavlaku, pa dobro izmešajte kako bi se čokolada otopila. Na kraju dodajte maslac i sve još jednom izmešajte. Dobićete gladak, sjajan fil, koji prekrijte prozirnom folijom i pustite da se ohladi 2-3 sata kako biste dobili konzistenciju fila odgovarajuću za premazivanje torte. Čokoladnim filom premažite tortu sa svih strana, narežite je i poslužite.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem