Kad vam se jede nešto kremasto, bogato i slatko, čokoladna torta uvek je izvrsna ideja i zalogaj koji retko kad razočara, posebno ako se lako i brzo priprema.

Sastojci:

200 g tamne čokolade (70 %)

250 g maslaca (sobne temperature)

2 kašičice instant-kafe

350 ml vruće vode

200 g šećera u prahu

2 jaja

2 kašičice ekstrakta vanile (ili 2 vanilin šećera)

240 g glatkog brašna

6 g praška za pecivo (pola vrećice)

30 g kakaoa u prahu

prstohvat soli

Za fil:

200 g tamne čokolade (70 %)

200 ml slatke pavlake

1 kašika maslaca (sobne temperature)

Priprema:

U dublju posudu ili lonac stavite instant kafu i zalijte je vrućom vodom. U vruću kafu ubacite maslac narezan na kockice i grubo naseckanu čokoladu. Dobro izmešajte kako bi se maslac i čokolada otopili. Potom dodajte šećer pa i njega izmešajte. Dodajte jaja i ekstrakt vanile, pa sve dobro izmešajte varjačom.

U drugoj posudi izmešajte brašno s praškom za pecivo, kakaom i solju, pa dodajte u posudu s čokoladom. Smesa će biti malo tečnija. Smesu izlijte u kalup za tortu (prečnika 23-24 cm) koji ste namazali maslacem i prekrili papirom za pečenje, pa stavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C i pecite 60 minuta.

Pečenu tortu izvadite iz rerne, ostavite da se hladi u kalupu jedno 30 minuta, potom je izvadite iz kalupa i skroz ohladite.

Napravite fil: u manju posudu stavite slatku pavlaku i zagrejte do tačke vrenja. Što sitnije narežite čokoladu pa je prebacite u veću posudu. Preko čokolade prelijte vruću slatku pavlaku, pa dobro izmešajte kako bi se čokolada otopila. Na kraju dodajte maslac i sve još jednom izmešajte. Dobićete gladak, sjajan fil, koji prekrijte prozirnom folijom i pustite da se ohladi 2-3 sata kako biste dobili konzistenciju fila odgovarajuću za premazivanje torte. Čokoladnim filom premažite tortu sa svih strana, narežite je i poslužite.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: punkufer.hr