Zar ne bi bilo divno da keksiće možete napraviti za samo par minuta? Ove mešavine za keksiće vam u tome mogu pomoći. Smesa će uvek biti spremna – samo joj dodate putera i jaja, oblikujete keksiće i ubacite ih u rernu.
Ako želite da uštedite na vremenu, a imate decu i ukućane koji uvek vole da gricnu nešto slatko ili lude za keksićima uz šolju mleka, onda su ovo recepti za vas.
Mešavine možete čuvati na tamnom i hladnijem mestu ili u frižideru. Kada želite brze keksiće, samo umutite puter i jaja i pomešate sa jednom od ovih mešavina. Ostaje vam još da oblikujete keksiće po želji i ispečete ih u rerni.
3/4 šolje (od 250 ml) smeđeg šećera
1/2 šolje belog šećera
1/4 šolje kakao praha
1/2 šolje grubo naseckanih oraha
1 šolja čokoladnih kapi (kapljica) ili sitnih komadića čokolade (čokoladu u sitnim komadima poput kapljica možete kupiti u pojedinim bolje opremljenim marketima)
1 ¾ šolje brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica praška za pecivo
Mrvicu soli
Tegla od 950 ml
Brašno pomešajte sa sodom, praškom za pecivo i solju. Sve sastojke redom kako je navedeno stavljajte u teglu u slojevima. Poklopite i čuvajte do korišćenja.
Kada budete hteli da napravite keksiće umutite prvo mikserom 170 g putera, 1 jaje i 1 vanilin šećer (nije obavezno). Sadržaj iz teglice posebno u drugoj posudi dobro izmešajte, pa dodajte umućenom puteru sa jajetom. Sve izmiksajte (malo mikserom, malo rukama) dok se sastojci ne sjedine. Oblikujte kuglice i ređajte ih u nauljenu tepsiju u razmaku od oko 5 cm. Pecite na 180 stepeni 10-15 minuta.
1 šolja višenamenskog brašna
1 kašičica cimeta
1/2 kašičice mlevenog oraščića (nije obavezno)
1 kašičica sode bikarbone
1/2 kašičice soli
3/4 šolje grožđica
2 šolje ovsenih pahuljica
3/4 šolje smeđeg šećera
1/2 šolje belog šećera
Tegla od 950 ml
Brašno pomešajte sa cimetom, oraščićem, sodom bikarbonom i solju. To će predstavljati jedan sloj u tegli i to prvi – na dnu. Dalje stavljate, u slojevima, grožđice, ovsene pahuljice, smeđi šećer i beli šećer. (Ako je potrebno sve malo pogurajte da stane u teglu).
Pripremate isto kao i prethodne keksiće sa 170 g putera, jajetom i vanilom.
150 g brašna
2/3 šolje smeđeg šećera
1/3 šolje kakao praha
1/2 šolje čokoladnih kapljica (ili komadića čokolade)
Malo soli
2/3 šolje belog šećera
1/2 šolje kokosa
1/2 šolje naseckanih oraha, lešnika ili suvih brusnica
Tegla od 950 ml
Napunite teglu sastojcima u slojevima redom kako je navedeno. Da biste napravili keksiće umutite 3 jajeta sa 2/3 šolje ulja i 1 vanilinim šećerom. U to dodajte smesu iz teglice. Dobro izmiksajte, pa smesu uspite u nauljenu tepsiju dimenzija 23×23 cm i pecite pola sata. Izvadite i kada se ohladi, secite na kockice.
1/2 šolje smeđeg šećera
1/2 šolje belog šećera
3/4 šolje pšeničnih klica u rinfuzi
1/3 šolje ovsenih pahuljica
1 šolja grožđica
1/3 šolje kokosovog brašna
1/2 šolje naseckanih oraha
3/4 šolje brašna pomešanog sa 1 kašičicom praška za pecivo
Poređajte sve sastojke u teglu od 950 ml redom kako je navedeno. Za keksiće vam je potrebno da prvo umutite ½ šolje putera, omekšalog sa 1 jajetom i da u to umešate smesu iz teglice. Pecite kako je navedeno u prva dva recepta.
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno