Za ovu tortu sve sastojke uglavnom imate kod kuće, tako da ako vam se prijede nešto slatko možete je brzo napraviti.
Sastojci:
- 1 ½ šolja brašna
- 1 šolja šećera
- ¼ šolje nezaslađenog kakao praha
- 1 kašika sode bikarbone (ne prašak za pecivo)
- ½ kašike soli
- 1 šolja hladne vode
- 6 kašika ulja
- 1 kašika svežeg limunovog soka
- 1 kašika ekstrakta vanile
Za glazuru:
- 2 kašike putera
- 1 šolja šećera u prahu
- 1 kašika nezaslađenog kakao praha
- ½ kašičice ekstrakta vanile
- 4 kašičice mleka
Priprema:
Nauljite kalup za tortu i stavite pek papir, a rernu zagrejte na 180°C. Zatim u posudi pomešajte brašno, šećer, kakao, sodu bikarbonu i so i dobro promešajte. U drugoj posudi pomešajte vodu, ulje, limunov sok i ekstrakt vanile. Pomešajte te dve smese i lepo sjedinite varjačom dok ne dobijete glatku smesu. Sipajte u kalup za tortu. Pecite je pola sata. Da biste proverili da li je gotova zabodite čačkalicu i ako je čista torta je gotova. Kada se ohladi izvadite tortu iz kalupa. Glazuru napravite tako što ćete sve sastojke sem mleka pomešati. Umutite mikserom i postepeno dodajte mleko, sve vreme muteći. Glazura treba da bude teksture kao šlag. Procenite količinu mleka koju treba da sipate nemojte preterivati. Zatim premažite tortu glazurom i ona je spremna za služenje.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem