Za ovu tortu sve sastojke uglavnom imate kod kuće, tako da ako vam se prijede nešto slatko možete je brzo napraviti.

Sastojci:

  • 1 ½ šolja brašna
  • 1 šolja šećera
  • ¼ šolje nezaslađenog kakao praha
  • 1 kašika sode bikarbone (ne prašak za pecivo)
  • ½ kašike soli
  • 1 šolja hladne vode
  • 6 kašika ulja
  • 1 kašika svežeg limunovog soka
  • 1 kašika ekstrakta vanile

Za glazuru:

  • 2 kašike putera
  • 1 šolja šećera u prahu
  • 1 kašika nezaslađenog kakao praha
  • ½ kašičice ekstrakta vanile
  • 4 kašičice mleka

Priprema:

Nauljite kalup za tortu i stavite pek papir, a rernu zagrejte na 180°C. Zatim u posudi pomešajte brašno, šećer, kakao, sodu bikarbonu i so i dobro promešajte. U drugoj posudi pomešajte vodu, ulje, limunov sok i ekstrakt vanile. Pomešajte te dve smese i lepo sjedinite varjačom dok ne dobijete glatku smesu. Sipajte u kalup za tortu. Pecite je pola sata. Da biste proverili da li je gotova zabodite čačkalicu i ako je čista torta je gotova. Kada se ohladi izvadite tortu iz kalupa. Glazuru napravite tako što ćete sve sastojke sem mleka pomešati. Umutite mikserom i postepeno dodajte mleko, sve vreme muteći. Glazura treba da bude teksture kao šlag. Procenite količinu mleka koju treba da sipate nemojte preterivati. Zatim premažite tortu glazurom i ona je spremna za služenje.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs