Obavezno isprobajte ovu tortu lagane teksture koja će vas ostaviti bez daha.
Sastojci:
Za testo:
- 150 g brašna
- 100 ml vode
- 100 ml mleka
- 80 gr putera
- 4 jajeta
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
Za fil:
- 500 ml mleka
- 150 g šećera
- 100 g brašna
- 2 jajeta
- 180 g putera
Priprema:
U šerpi otopite puter, pa dodajte mleko i vodu. Zatim dodajte so, pa kada počne da vri sipajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Kad dobijete čvrstu smesu, isključite šporet, prespite u posudu i ostavite da se ohladi. Uključite rernu na 200°C i u testo dodajte 1. jaje, pa promešajte. Isto to uradite sa još 3 jajeta. Dodajete jedno po jedno i mešate. Obložite kalup za tortu od 25 cm pek papirom. Sipajte pola testa i lepo rasporedite po kalupu. Stavite da se peče nekih 10 minuta. Izvadite testo iz kalupa i ponovite postupak sa drugom polovinom.
Za fil: Umutite jaja sa šećerom. Postepeno dodajte brašno sve vreme muteći. Zatim postepeno sipajte mleko, takođe sve vreme muteći i kada završite sa dodavanjem stavite da provri. Povremeno promešajte. Kada provri, kuvajte još 3 minuta. Pokrijte i ostavite da se ohladi. Puter sobne temperature umutite i polako dodajte fil, sve vreme muteći. Možete da dodate ekstrakt vanile ako želite. Vratite testo u kalup za tortu, sipajte fil preko, pa stavite drugu polovinu testa. Ostavite u frižideru 2 sata.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom