Obavezno isprobajte ovu tortu lagane teksture koja će vas ostaviti bez daha.

Sastojci: 

Za testo:

  • 150 g brašna
  • 100 ml vode
  • 100 ml mleka
  • 80 gr putera
  • 4 jajeta
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli

Za fil:

  • 500 ml mleka
  • 150 g šećera
  • 100 g brašna
  • 2 jajeta
  • 180 g putera

Priprema:

U šerpi otopite puter, pa dodajte mleko i vodu. Zatim dodajte so, pa kada počne da vri sipajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Kad dobijete čvrstu smesu, isključite šporet, prespite u posudu i ostavite da se ohladi. Uključite rernu na 200°C i u testo dodajte 1. jaje, pa promešajte. Isto to uradite sa još 3 jajeta. Dodajete jedno po jedno i mešate. Obložite kalup za tortu od 25 cm pek papirom. Sipajte pola testa i lepo rasporedite po kalupu. Stavite da se peče nekih 10 minuta. Izvadite testo iz kalupa i ponovite postupak sa drugom polovinom.

Za fil: Umutite jaja sa šećerom. Postepeno dodajte brašno sve vreme muteći. Zatim postepeno sipajte mleko, takođe sve vreme muteći i kada završite sa dodavanjem stavite da provri. Povremeno promešajte. Kada provri, kuvajte još 3 minuta. Pokrijte i ostavite da se ohladi. Puter sobne temperature umutite i polako dodajte fil, sve vreme muteći. Možete da dodate ekstrakt vanile ako želite. Vratite testo u kalup za tortu, sipajte fil preko, pa stavite drugu polovinu testa. Ostavite u frižideru 2 sata.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs