Svako od nas ima svoj omiljeni način i ritual ispijanja kafe, ali jedno je svima zajedničko - kafa je povod za druženje, lepe trenutke i prijatne razgovore. Još ako uz kafu, pogotovo onu domaću, sveže mlevenu, imamo i nešto slatko da gricnemo taj trenutak postaje savršen.
Ukoliko ste i vi ljubitelj dobre, domaće kafe u kolačima, onda će vas sledeći recepti oduševiti.
Sastojci:
• 120 g šećera u prahu
• 300 g slatke pavlake za šlag
• ekstrakt vanile (po želji)
• 250 g maskarpone sira
• piškote
• šoljica skuvane Grand kafe Gold
Priprema:
Pre nego što počnete sa pripremom ovog recepta, skuvajte dve šoljice Grand kafe Gold. Jednu šoljicu ostavite sa strane da se ohladi, a drugu polako ispijajte dok spremate desert. Potom u posudu stavite šećer u prahu, dodajte pavlaku za šlag i sve zajedno dobro umutite. U drugu posudu stavite maskarpone i ekstrakt vanile i dobro izmešajte. Mešavinu maskarponea i vanile sipajte u šlag i sve zajedno dobro izmešajte. Piškote prepolovite na pola, umočite u prethodno skuvanu kafu i stavite u čašu.
Prelijte smesu u čaše i po vrhu narendajte tamnu čokoladu ili pospite kakao prahom.
Sastojci za koru:
- 250 g margarina
- 300 g šećera
- 6 jaja
- 300 g brašna
- 50 g kakao praha
- 3 vanilin šećera
- 1 prašak za pecivo
- 6 kašika mleka
- 1,5 dl skuvane, sveže mlevene Grand kafe Gold
- 4 kašike ruma
Sastojci za fil:
- 3 dl slatke pavlake
- 4 dl kisele pavlake
- 5 kašika šećera
- 1 kesica želatina
Sastojci za glazuru:
- 150 g čokolade za kuvanje
- 3 kašike ulja
Priprema:
Umutiti margarin, šećer i žumanca, pa dodati brašno, vanilin šećer, prašak za pecivo i kakao. Zatim u smesu dodati domaću kafu i rum, pa sve dobro umutiti mikserom. Posebno umutiti belanca u čvrst sneg, pa lagano pomoću kašike sjediniti sa prethodno pripremljenom smesom od žumanaca. Izliti u pleh obložen papirom za pečenje i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15-20 minuta. Proverite čačkalicom da li je pečeno.
Želatin potopiti u hladnu vodu da nabubri. Kiselu pavlaku viljuškom umutiti, pa dodati šećer i polako promešati. Slatku pavlaku posebno umutiti u čvrst šlag, pa sjediniti sa kiselom pavlakom. Dodati želatin i promešati, pa premazati pečenu koru i ostaviti da se hladi u frižideru bar sat vremena.
Čokoladu otopiti sa uljem na laganoj temperaturi i preliti preko fila, pa vratiti da se još malo stegne. Nakon što se stegne, uživajte u ohlađenim kockama i toploj domaćoj Grand kafi.
Biskvit:
• 6 jaja
• 6 kašika šećera
• 6 kašika brašna
• 4 kašike kakaa
• 1 vanilin šećer
• prašak za pecivo
• 1 dcl ulja
• 1 dcl mleka
• malo arome ruma
Fil:
• 500 ml slatke pavlake
• 300 g čokolade za kuvanje
• 20 g šećera
• 1 dcl sveže mlevene Grand kafe Gold
Priprema:
Belanca i žumanca odvojiti. Umutiti belanca u čvrst sneg sa malo soli. U drugoj posudi izmiksati žumanca i dodati šećer, pa mutiti mikserom dok se ne dobije lepa kremasta smesa.
Zatim dodati mleko i ulje, pa postepeno jednu po jednu kašiku brašna. Dodajte i prašak za pecivo, kakao. Lepo sve sjediniti. Potom to lagano kašikom dodati u sneg od belanaca i polako izmešati kašikom.
Biskvit staviti u rernu da se peče na 180 stepeni oko 20 minuta. Proveriti čačkalicom da li je pečeno. Ako čačkalica ostane suva znači da je testo pečeno, ako se lepi za čačkalicu vratiti još malo da se dopeče.
Krem: Postepeno na pari ili u šerpi zagrejati pavlaku za šlag, pa u nju kad je vruće dodati čokoladu izlomljenu na komade. Nakon što se čokolada istopi, dodati prethodno skuvanu domaću kafu i izmešati. Time ćete preliti biskvit koji ste ispekli u rerni. Zatim ostaviti da se dobro ohladi.
Kad se ohladi staviti ga u frižider da se dobro stegne. Kada se stegne, dok voda za kafu provri isecite svakom ukućaninu po jedan, i uživajte svi zajedno u mirisu i ukusu domaće kafe i sočnom čoko zadovoljstvu.
Novi MONDO podkast “Keš ekspert”: Poznata glumica otkriva kako da planirate svoje finansije!
Plazma od Srca sa ukusom oraha: Čuven keks sa posnim sastojcima
Grčki paprikaš sa zelenom boranijom
Pileća salata sa orasima i suvim šljivama
Slavska salata sa piletinom, šampinjonima i šargarepom