Najbitnije kod pripreme ovog starisnkog kolača jeste kako pečete kore. Iskusne domaćice znaju za "foru" i peku ih na prevrnutom plehu, a otkivamno vam još jednu tajnu savršeno kremastog fila!

Sastojci:

  • 600 g brašna
  • 200 g masti
  • 2 jajeta
  • 200 g šećera
  • 2 praska za pecivo

Fil:

  • 1 l mleka
  • 6 kašika brašna
  • 4 vanilin šećera
  • 2 margarina
  • 500 g prah šećera
  • 100 g mlevenih oraha

Priprema:

Penasto mikserom umutiti mast sa šećerom, pa dodati jaja, sve dobro umutiti, pa dodati brašno i prašak za pecivo. Po potrebi dodati oko pola šoljice mleka da bi se testo lakše razvuklo. Iseci tri lista pek papira veličine da bude malo manja od pleha. Testo podeliti na tri dela. Uzeti jedan deo, oklagijom razvući tanko preko papira, ako testo preže, iseći ga.Isto uraditi sa ostala dva dela testa. Kore peći na prevrnutom plehu da ostanu svetle kao za vanilice.

Fil: U provrelo mleko dodati brašno razmućeno sa malo od te količine mleka i vanilin šećerom. Skuvati kao puding uz neprestano mešanje, da se ne stvaraju grudvice. Umutiti margarin sa prah šećerom, dodavati po malo ohlađenog krema i sve dobro umutiti. Filovati sve tri kore, odozgo bogato posuti mlevenim orasima i poravnati nožem.

Savet plus: Da bi fil bio savršeno kremast, uvek dodajte 2-3 kašike ključale vode u smesu i nastavite da mutite prema receptu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: mondo