Ideja za domaće krofne sa malo drugačijim punjenjem. Osvojiće vas na prvi zalogaj, a ljubitelji čokolade biće oduševljeni.
Sastojci:
- 450 ml vode
- 20 g svežeg kvasca
- kašika šećera
- kašičica soli
- 750 g brašna
- 50 ml ulja
- čokoladice za punjenje
- ulje za pečenje
Priprema:
Mlakoj vodi dodati kvasac i šećer i kašiku brašna pa promešati. Dodati pola mere brašna i opet promešati. Zatim dodati so i po malo brašna uz mešanje kašikom ili varjačom. Kada utrošimo skoro svo brašno testo je još malo lepljivo ali ništa zato, preliti sa uljem i još premesiti tako u toj posudi. Sve će se odvojiti od zidova i neće se više lepiti za ruke.
Što bolje izradite testo varjačom kada dodate pola mere brašna, posle toliko mešenja i nije potrebno, samo da se sastojci sjedine.
Ostaviti testo u posudi gde ste mesili da naraste, testo treba da se udvostruči, izmedju 30 i 60 minuta.
Dok čekate da testo naraste iseći čokoladice na 4 dela i da ne bi bili pravougaonih oblika rukom malo stisnuti krajeve, da se oblikuje kao neka loptica.
Naraslo testo premesiti uz malo brašna.
Otkidati komade testa, raširiti na dlanu pa ubaciti čokoladicu i oblikovati lopticu.
Slagati na tacnu posutu brašnom.
Kada završite sve loptice u užu a dublju posudu usuti ulje i ostaviti na srednjoj do jačoj vatri da se zagreje, ne na najjačoj.
Spuštati gusto loptice i peći ravnomerno sa obe strane.
Ukoliko se loptice okreću izmedju ubaciti još jednu da bi de sve zaglavile i jedna drugu držale.
Pečene krofnice ocediti na ubrusu pa svaku uvaljati u šećer u prahu.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom