Ideja za domaće krofne sa malo drugačijim punjenjem. Osvojiće vas na prvi zalogaj, a ljubitelji čokolade biće oduševljeni.

Sastojci:

  • 450 ml vode
  • 20 g svežeg kvasca
  • kašika šećera
  • kašičica soli
  • 750 g brašna
  • 50 ml ulja
  • čokoladice za punjenje
  • ulje za pečenje

Priprema:

Mlakoj vodi dodati kvasac i šećer i kašiku brašna pa promešati. Dodati pola mere brašna i opet promešati. Zatim dodati so i po malo brašna uz mešanje kašikom ili varjačom. Kada utrošimo skoro svo brašno testo je još malo lepljivo ali ništa zato, preliti sa uljem i još premesiti tako u toj posudi. Sve će se odvojiti od zidova i neće se više lepiti za ruke.

Što bolje izradite testo varjačom kada dodate pola mere brašna, posle toliko mešenja i nije potrebno, samo da se sastojci sjedine.

Ostaviti testo u posudi gde ste mesili da naraste, testo treba da se udvostruči, izmedju 30 i 60 minuta.

Dok čekate da testo naraste iseći čokoladice na 4 dela i da ne bi bili pravougaonih oblika rukom malo stisnuti krajeve, da se oblikuje kao neka loptica.

Naraslo testo premesiti uz malo brašna.

Otkidati komade testa, raširiti na dlanu pa ubaciti čokoladicu i oblikovati lopticu.

Slagati na tacnu posutu brašnom.

Kada završite sve loptice u užu a dublju posudu usuti ulje i ostaviti na srednjoj do jačoj vatri da se zagreje, ne na najjačoj.

Spuštati gusto loptice i peći ravnomerno sa obe strane.

Ukoliko se loptice okreću izmedju ubaciti još jednu da bi de sve zaglavile i jedna drugu držale.

Pečene krofnice ocediti na ubrusu pa svaku uvaljati u šećer u prahu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: domacirecepti.net