Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostalo

Stvar ukusa ŠKOLA KUVANJA: Jedinstveni francuski desert - kolač HILJADU KORA ILI MILLE FEULLIE

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Stvar ukusa ŠKOLA KUVANJA: Jedinstveni francuski desert - kolač HILJADU KORA ILI MILLE FEULLIE

Izvor: Foto: Stvar ukusa

Možda vam deluje komplikovano, ali sa malo truda uspećete da napravite ovaj čuveni kolač.

U Francuskoj je poznat pod nazivom Mille-feuille, a u Italiji Mille-foglie, mi ga jednostavno zovemo kolač sa hiljadu kora.

Lisnato testo koje možete da poslažete po vašem ukusu i predivan fil su ono što ovaj kolač čine fantastičnim. Isprobajte!

Sastojci:

  • lisnato testo
  • 10 žumanaca
  • 1 l mleka
  • 200 g brašna
  • 2 kore od pomorandže
  • 500 ml slatke pavlake
  • 300 g šećera
  • vanilin šećer

Priprema:

Kore od pomorandže isecite na krupno i stavite u 800 ml mleka da se kuva dok ne proključa. Dok se to kuva umutite žumanca, šećer, vanilin šećer i brašno. Brašno dodajte postepeno da bi se smesa lepo umutila. Zatim u tu smesu dodajte preostalih 200 ml mleka da bi se smesa malo razredila. Kada mleko provri, sklonite sa ringle i izvadite pomorandžinu koru. Zatim vratite mleko na ringlu i dodajte umućenu smesu od žumanaca. I u šerpi sa mlekom mutite mikserom sve dok se lepo ne sjedini. Smesa treba da bude gušća od pudinga. Kada umutite to prebacite u drugu šerpu i stavite u posudu sa hladnom vodom da se fil hladi.

Lisnato testo razvijte na srednju debljinu i stavite u zagrejanu rernu da se peče na 100°C nekih sat vremena. Procenite sami, ali kad izvadite testo ono treba da bude hrskavo. Umutite slatku pavlaku dok ne dobijete šlag i pomešajte sa hladnom smesom od mleka i žumanaca. Lisnato testo iscepkajte i posložite po želji na tanjir, pa stavite fil preko, opet iscepkane komadiće testa, pa fil. Ukrasite sa jagodama. U principu možete aranžirati kako želite.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs 

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti