Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bogat ukus za potpuno uživanje: IKEA torta sa badem koricama i karamel prelivom

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Bogat ukus za potpuno uživanje: IKEA torta sa badem koricama i karamel prelivom

 Izvor: Foto: Printscreen/Instagram/Slatka domaćica

Ako ste jeli nekad u Ikea restoranu pa uzeli za desert onaj čokoladni trougao sa bademom i karamelom i zapitali se šta je ovo i kako je tako dobro, onda OBAVEZNO treba da pravite ovu tortu jer je original one iz restorana!

Za pripremu vam treba oko 3h sa sve slaganjem i hlađenjem između, hlađenje na kraju preporučujem preko noći.

Badem korice:

  • 5 belanaca
  • prstohvat soli
  • 120g šećera
  • 200g mlevenih badema (ja sam imala pečene)

Krema:

  • 200ml slatke pavlake
  • 5 žumanca
  • 1 kašika arome vanile
  • 150g putera sobne temperature

Preliv:

  • 200g Daim čokolade (to je mlečna čokolada sa komadićima karamelizovanih lešnika, ima je samo u Ikei ja mislim) ili bilo koja druga mlečna koju volite
  • 1 kašika kokosovog ili običnog ulja ako ne želite da vam se čokolada lomi pri sečenju

Priprema:

1. Za korice umutiti belanca sa malo soli uz postepeno dodavanje šećera sve dok ne nastane sneg. Dodati mlevene bademe, polako sjediniti sve.

2. Na 2 pek papira nacrtati olovkom po 2 kruga prečnika 24cm, okrenuti i ih a fil staviti u dresir kesu ili kesu za zamrzivač, odseći vrh i nafilovati ceo krug. Može ovo i odokativno. Korice peći 20-25 minuta na 170 stepeni, ne treba da potamne mnogo. Nakon pečenja ih ostaviti da se hlade.

3. Za kremu staviti u šerpicu slatku pavlaku, šećer i aromu vanile, kuvati na srednjoj temperaturi dok se šećer ne rastopi. Onda dodati žumanca i mešati konstantno dok se krema ne zgusne, ne smeta ako krema vri, potrajaće 10ak minuta.

4. Čim se zgusne, prekriti kremu streč folijom i pustiti je da se ohladi do sobne temperature.

5. Kad se krema ohladi, umutiti puter da bude penast, postepeno dodati ohlađenu kremu i mutiti da se sve sjedini.

6. Za slaganje staviti prvu koricu na rešetku, namazati pola kreme, pa drugu koricu pa rasporediti ostatak kreme. Torta se ovako hladi 1h pre nego što stavite čokoladu.

7. Za preliv istopiti čokoladu, dodati ulje ko voli i ravnomerno rasporediti po torti. Ostaviti je najbolje da se hladi preko noći.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: slatkadomacica

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti