1. Pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer, puter, vanilu, jaja, rendanu limunovu koru i rukama zamesite glatko testo. Napravite loptu, umotajte u plastičnu foliju i ohladite u frižideru, oko 30 minuta.


Sastojci:

Za testo:

300 g glatkog brašna

200 g putera

100 g šećera u prahu

2 jaja

2 kašičice vanilin šećera

malo rendane limunove kore i 2 kašičice praška za peciv

Za nadev:

1 kg šljiva

100 g piškota

2-3 kašike džema od šljiva 

50 g keksa 

180 g slatke pavlake

30 g šećera 

2 jaja

kašičica vanilin šećera

Za posipanje:

100 g mlevenih oraha

150 g putera 100 g glatkog brašna

130 g šećera

pola kašičice cimeta

2 kašičice vanilin šećera

2. Testo premestite u kalup obložen masnim papirom, dobro utapkajte prstima po dnu i izvucite mali obruč uz ivicu. Tanko premažite džemom i pospite keksom i piškotama koje ste prethodno samleli u blenderu ili izmrvili oklagijom.

3. Šljive operite, prepolovite, izvadite koštice i rasporedite po testu, najbolje od oboda prema sredini. U posudu sipajte slatku pavlaku, dodajte šećer, jaja i vanilin šećer, mikserom umutite krem i prelijte preko šljiva.

4. Mlevene orahe pomešajte s brašnom, šećerom, puterom, cimetom i vanilom, pa rukama napravite krupnije mrvice. Rasporedite preko šljiva i pecite u rerni na 180 stepeni oko 60 minuta. Pospite šećerom u prahu, ohladite i servirajte sa šlagom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa  

Izvor: Novosti