Za pripremu ovih fenomenalnih jufkica sa džemom će vam trebati malo vremena i strpeljenja, ali i najukusniji po mogućstvu domaći džem.
Za testo:
- 500 g brašna
- 1 svež kvasac
- 1 jaje
- 2 žumanceta
- 100 g maslaca (na sobnoj temperaturi)
- 5 kašika šećera
- 300 ml mleka
- pola kašičice soli
Za filovanje:
- domaći džem od kajsija, ako nemate može i od šljiva, mešani... šta volite
- malo prah šećera da pospete odozgo
- 100 g otopljenog maslaca
Priprema:
Toplo mleko staviti u manju posudu. U nju sipati mlako mleko, malo šećera, kvasac i malo brašna. Promešati da se kvasac lakše rastvori. Nakon što kvasac zapenuša znači da je krenula reakcija. Dodajte smesu u brašno, dodajte 1 jaje, šećer, so i zamsite testo. Ostaviti ga sa narasta.
Kad poraste treba ga na pobrašnjenoj dasci razviti u rolat i onda seći komade široke oko 2 prsta. Rastanjiti ih i puniti džemom. Ako volite da budu punije onda stavljajte obilo džem, a ako ne volite da budete mnogo onda stavljajte po 1 malu kašičicu. Za ovu poslasticu koristite neki gušći džem da ne bi cureo napolje prilikom pečenja i jedenja.
Testo treba oblikovati tako da se dobiju knedle, pa svaku treba umočiti u rastopljeni maslac i ređati u plehu jednu do druge. Ostavite između malo prostora da bi imale mesta da narastu i lepo se ispeku. Kad ste poređali ceo pleh umutite žumanca i premažite buhtle odozgo. Onda ih pustite oko pola sata da malo narastu i stavite u rernu da se ispeku. Potrebno im je oko pola sata.
Nakon toga buhtle izvadite, ostavite da se malo prohlade pa ih pospite prah šećerom.
Vodite računa da se dobro ohlade, jer džem unutra još dugo ostane vreo, pa se možete opeći ako ih jedete dok su još vruće. Prijatno.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: stvarukusa.rs
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem